NOVA OPREMA

SAVSKA VES Čakovečka zvjezdarnica nakon 50 godina dobila novu opremu i teleskope

Čakovečka zvjezdarnica smještena je u prigradskom naselju Savska Ves i na toj lokaciji ponosno stoji već više od pola stoljeća

U travnju 1974. zvjezdarnica dobiva i prvi teleskop, TASCO 108/1600 te se isti koristi za astronomska promatranja.

Osnivanjem astronomskog društva Vega Grad Čakovec ustupa prostor zvjezdarnice i teleskop na korištenje društvu, a volonteri servisiraju teleskop sukladno mogućnostima. Međutim, nakon pedeset godina, očigledno je da teleskop više ne zadovoljava potrebe a njegovo korištenje zbog dotrajalosti više nije sigurno, pa AD Vega upućuje Gradu Čakovcu zamolbu za kapitalnu donaciju.

Zahvaljujući donaciji Grada zvjezdarnica je opremljena novom montažom EQ8pro s automatskim navođenjem te teleskopima Celestron C9.25 i Askar 130PHQ.

Teleskop Celestron će se primarno koristiti za astronomska promatranja, odnosno javna promatranja, dok će teleskopa Askar primarno biti korišten u znanstvene svrhe te je opremljen astronomskom mono kamerom, spektroskopom te opremom za promatranje aktivnosti Sunca u H-Alfa području.

Navedeno će biti od velikog značaja učenicima i studentima koji se na čakovečkoj zvjezdarnici pripremaju za natjecanja iz astronomije te provode projekte i mjerenja a koristit će se i za astrofotografiju.

Uz nove teleskope uređena je i sama zvjezdarnica u vidu servisa i obnove pomičnog krova, uređena je i unutrašnjost, obnovljena je školska ploča te su postavljeni novi edukativni materijali te astrofotografije s motivima Međimurja. 

Nova oprema prezentirana je javnosti na promatranju održanom u subotu, 22. rujna, osim Mjeseca i planeta promatrale su galaksije i nebule, a događaj je privukao pedesetak zainteresiranih posjetitelja.

Među njima, i Zdravka Jančija, umirovljenog nastavnika matematike i dugogodišnjeg voditelja zvjezdarnice ( u periodu 1980.-2000.) kojem su tom prigodom članovi AD Vega uručilo časopise Vega Horizonti ( u jednom je i intervju s Z. Jančijem), te člansku majicu AD Vega. 

Radovi tu ne staju, u suradnji s Mjesnim odborom Savska Ves na južnoj strani zvjezdarnice iscrtat će se Sunčev sat.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije