glazbena poslastica

IBERIAN ENSEMBLE Prelog u prekrasnom ambijentu crkve sv. Jakoba ugostio Varaždinske barokne večeri

U nedjelju, 22. rujna, stigla nam je jesen, a nedjeljna večer u Prelog je donijela i koncert iz programa Varaždinskih baroknih večeri

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje.

Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnost – autentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Ove je godine, u nedjelju 22. rujna, u Župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st., gostovao ansambl Iberian Ensemble iz ovogodišnje zemlje partnera, Portugala. Uz brojne glazbene sladokusce, u koncertu su uživali i saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik te župnik Župe sv. Jakoba ap.st. Antun Hoblaj.

Iberian Ensemble čine Alexandre Andrade, barokna flauta, David Cruz, barokni violončelo, Ivan Oliveira, teorba i barokna gitara. Projekt Iberian Ensemble osmislio je 2013. godine Alexandre Andrade. Cilj je povezati muzikološka istraživanja i izvođenje iberijske instrumentalne glazbe 18. stoljeća. U svijet instrumenata rane glazbe također nastoji uključiti mlade glazbenike poticanjem kontakta i učenja.

Polazeći od barokne flaute (traversa) i uključujući druge instrumente – baroknu obou, barokni fagot, šalmaj, baroknu violinu, a uz pratnju čembala, baroknog violončela, viole da gambe i barokne lutnje, Iberian Ensemble ima različite sastave, uvijek povezane s repertoarom koji će izvoditi. Stilističko bogatstvo repertoara iberijskog i talijanskog baroka te njihove veze s Brazilom, a polazeći od povijesno informirane interpretacije, predstavljaju izazove s kojima se susreću svi elementi ovog projekta.

Od svog osnutka, Iberian Ensemble djeluje bez prekida, surađujući s lokalnim vlastima, udrugama, sveučilištima, glazbenim akademijama i konzervatorijima, muzejima, festivalima i kulturnim institucijama u Portugalu, Španjolskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Brazilu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije