GRAD ČAKOVEC

NASILJE NAD ŽENAMA Međimurke dio crne statistike – svakih 15 minuta jedna Hrvatica trpi nasilje

U nedjelju, 22. rujna obilježit će se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Pogledajte na sat. Zapamtite vrijeme jer upravo sad, u toliko sati i toliko minuta, jedna Hrvatica strahuje za sebe – ili za svoje financije ili za svoj posao ili za svoj ugled ili pak za svoj život. A to je isto radila druga Hrvatica prije 15 minuta, a treća će to raditi za 15 minuta. U Hrvatskoj, naime, svakih 15 minuta jedna žena trpi nasilje.

To nasilje nije samo fizičko ili pak seksualno, već i ekonomsko, financijsko, psihičko nasilje, nasilje u obliku zanemarivanja… Nasilje ne dolazi samo od strane partnera, već i drugih žena iz obitelji ili pak na poslu. Mobing je pojam koji svaka zaposlena žena dobro poznaje. Zlostavljanje i zadirkivanje preko društvenih mreža pojam je koji svaka mlada djevojka itekako dobro poznaje. Međimurke, više emancipirane i samostalnije od žena iz ostatka Hrvatske, utopljene su u tužnu Hrvatsku statistiku i većinom šutke nose teret nasilja na svojim leđima.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U nedjelju, 22. rujna obilježit će se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, zajedno s Policijskom upravom međimurskom, Sigurnom kućom, Obiteljskim centrom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad organiziralo akciju osvještavanja javnosti podjelom letaka i pružanjem informacija o ustanovama u kojima žrtve nasilja mogu pronaći pomoć.

“Naša poruka je jasna – Nasilje je neprihvatljivo, u bilo kojem obliku! Žrtvama poručujemo da prijave nasilje, a institucijama da se uhvate u koštac s nasilnicima”, rekla je Franciska Ćetković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca te se osvrnula na okrutnu statistiku: “U 2023. godini ubijeno je 13 žena, a ove godine do kolovoza 5. Radi se kaznenom činu, femicidu. To je brutalni čin iza kojeg stoje godine zlostavljanja koje je kulminiralo oduzimanjem života”.

Strah, sram i ovisnost o nasilniku

Na naše pitanje zašto se često žene odlučuju na šutnju i podnošenje nasilja, Franciska Ćetković kaže: “Žene ne prijavljuju nasilje zbog srama i straha. Prvenstveno su one ekonomski ovisne o nasilniku i stoga se osjećaju nemoćno. No strahuju i da institucije neće odraditi svoj posao. A kroz sudski postupak žena ponovno proživljava sve što je proživljavala s nasilnikom, a često sjedi i s njim u istoj sudnici. Zapravo je dužnost svih građana da prijave nasilje. Kroz ovih nekoliko godina povećan je broj prijava zabrinutih susjeda ili pak građana i to je u redu. Građani prvenstveno moraju znati da će i oni biti zaštićeni od nasilnika ako progovore i prijave nasilje te da neće biti etiketirani”.

Grad Čakovec nije izuzetak

“Grad Čakovec nije izuzetak. Dio smo negativne statistike što se tiče nasilja nad ženama. Ovakva je akcija dobra prilika da se građane upozori na različite oblike nasilja te da se građane upozna na koji način nekome mogu pružiti pomoć ili pak sami zatražiti pomoć. Grad Čakovec iz godine u godinu povećava osviještenost upravo preko ovakvih akcija”, napomenula je gradonačelnica Ljerka Cividini dok je Jelena Ptiček Perković iz Obiteljskog centra – Područna služba Međimurska poručila: “Od početka godine do danas Obiteljski centar prošlo je više od 50 žrtava. Njih je daleko više jer se neke javljaju drugim ustanovama i bivaju smještene u Sigurnu kuću. Nasilje treba zaustaviti. Najviše se bojimo onoga za što ne znamo kako će biti i nasilnici nas drže u tome strahu. No jednom kada se postavimo za sebe i potražimo pomoć u raznim ustanovama poput Hrvatskog zavoda za socijalni rad ili pak kod Obiteljskog centra, već smo napravili najveći korak – onda je sve lakše”.

Potražite pomoć!

Dok se institucije trude raditi svoj posao, dok se građane neprestano osvještava o potrebi eliminacije nasilja ne samo nad ženama, već općenito, u 15 minuta koliko je trebalo za pisanje ovog članka u hrvatskim se medijima pojavila nova vijest: “U stanu u Zagrebu istukao ženu. Teško je ozlijeđena”. Nemojte biti dio statistike ili pak crne kronike, potražite pomoć, prijavite nasilje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije