stožer civilne zaštite

DOBRE VIJESTI Mura i Drava na području Međimurja ne prijete poplavama

Održan je sastanak Stožera civilne zaštite Međimurske županije na kojem je razmotrena aktualna situacija vezana uz vodostaje Mure i Drave

Nasreću, u ovom trenutku nema opasnosti od izlijevanja rijeka u Međimurju. Sastanku, kojeg je sazvao načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana Josip Grivec, prisustvovali su predstavnici Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih voda, Službe civilne zaštite, te predstavnici operativnih snaga.

Na rijeci Muri se ne očekuje značajniji rast vodostaja koji se danas u Murskom Središću kreće oko 298 cm prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sukladno meteorološkoj i hidrološkoj prognozi, razina ni u narednim danima neće prelaziti pripremno stanje obrane od poplave.

Hidroelektrane Čakovec i Dubrava reguliraju razinu vode na Dravi, a hidrološke prilike smiruju se i u Sloveniji, te se ni na ovoj rijeci, na našem području, ne očekuje daljnji rast vodostaja. Nema razloga za zabrinutost ni kada je riječ o potoku Trnava koji ne prijeti većim izlijevanjem.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec ističe da su svi dionici pripravni na situacije poput ove, te da je HEP-ova pravovremena regulacija vodostaja Drave otklonila svaku opasnost od izlijevanja rijeke na našem području, dodavši da se redovito prate informacije o hidrološkim prilikama u Austriji i Sloveniji, no one su i dalje umirujuće.

Međimurje se intenzivno štiti od mogućih poplava daljnjom izgradnjom nasipa, te su ugovoreni radovi za nasip u Gornjem Hrašćanu, dok su poslovi na nasipu u Pušćinama pri kraju, te nema opasnosti od propuštanja na toj lokaciji.

Na službenim stranicama HEP-a Proizvodnja objavili su da nakon normalizacije uvjeta, već sutra, 18. rujna, nastavljaju aktivnosti na akumulaciji HE Čakovec, potom i na akumulaciji HE Dubrava, vezane uz redovni godišnji pregled te održavanje asfaltnih obloga nasipa hidroelektrana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije