Odgovor će vas iznenaditi

TRADICIONALNA JELA Znate li kako je nastala međimurska gibanica, a kako meso ‘z tiblice?

Međimurske slane i slatke delicije

Zagorski štrukli, međimurska gibanica, purica i mlinci, varaždinski klipići… Ne rastu li vam zazubice kada netko spomene ove vrhunske delicije?

Sve ovo autohtona su jela sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, a za ove su krajeve povezana dugom tradicijom te su ponikla iz načina života lokalnog stanovništva, piše Večernji list.

Kako se moderni život okrenuo brzoj hrani, ova nekad česta jela na stolovima “domaćih” ljudi, sada su postala gastronomske zvijezde koje predstavljaju kulturnu nematerijalnu baštinu Hrvatske i čuvaju, možemo tako reći, povijest ovih krajeva u najspecifičnijim okusima.

Domaćici je ponestalo istog nadjeva – i eto međimurske gibanice

Kraljica međimurskih kolača, međimurska gibanica sastoji se od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva – maka, sira, oraha i jabuka. Ovaj bogati i zasitni kolač pripremao se uglavnom za blagdane, pričest, proštenje, krstitke… I nije bio skup jer se pripremao od sastojaka koje je imala svako međimursko domaćinstvo, ali za pripremu je trebalo više od dva sata. Navodno, slojevita poslastica nastala je kada je jedna Međimurka željela impresionirati goste svojim kulinarskim umijećem i količinom sastojaka koje ima na raspolaganju. Kako joj je ponestalo jedne vrste nadjeva, odlučila je iskoristiti sve što ima u zalihi pa je dobila pitu s nekoliko slojeva koja je, vjerujemo, oduševila njezine goste.

Meso ‘z tiblice nastalo da bi se sačuvala hrana

Jedna od najpoznatijih međimurskih delicija svakako je meso ‘z tiblice koje nastaje kada se komadi svinjetine u posebnim posudama (tiblicama) čuvaju u svinjskoj masti i soli. Ovako konzervirano meso ima jedinstven okus, a recept za pripremu potječe još iz početka vladavine Austro-ugarske Monarhije na prostorima Hrvatske.

Da bi sačuvali meso od kvarenja, ljudi su ga tada stavljali u mast. Meso iz tiblice uvijek se pripremalo zimi, tijekom kolinja, a onda bi u tiblici moglo stajati i do sljedeće zime. Tako je nastalo meso ‘z tiblice, koje je ostajalo ukusno i “zdravo” zahvaljujući masnoći koja ga je čuvala. Meso u tiblicama postalo je specijalitet koji se danas poslužuje hladno uz domaći kruh i luk, piše Večernji list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije