jesensko proštenje

FOTO Dvodnevno hodočasničko proštenje imena Marijina u Župi Sveti Juraj na Bregu

Kroz dva je dana u subotu 14. rujna i nedjelju 15. rujna u župi Sveti Juraj na Bregu održano jesensko hodočasničko proštenje Imena Marijina

Proštenje je započelo u subotu svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata: vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara, vlč. Filipa Jakupca, vlč. Josipa Špoljarića, potom vlč. Nikole Markušića, župnika u Orehovici, vlč. Nikole Samodola, umirovljenog svećenika te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. 

 Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice u crkvi, dok su istovremeno župljani i hodočasnici iz drugih župa imali prilike pristupiti sakramentu pomirenja.

Propovjednik je u svojoj homiliji razjasnio značenje vlastitog imena za svakog čovjeka, a onda i smisao štovanja Blažene Djevice Marije, na ovaj dan, kao jednog od dragulja u kruni Marijinih svetkovina i blagdana tijekom liturgijske godine. Posebno je istaknuo i pobrojio sve potrebe u kojima se čovjek obraća Blaženoj Djevici Mariji, tražeći zagovor kod Gospodina.

Primivši završni blagoslov, vjernici i svećenici, potaknuti riječima propovjednika, ispunjenih srca, pjevajući marijanske pjesme, pošli su u procesiji oko glavnog oltara posvećenog Majci Božjoj Lauretanskoj, iskazati štovanje i čašćenje čudotvornoj slici.

Proštenje se nastavilo večernjim koncertom u župnoj crkvi. Na programu su bile duhovne skladbe, izvedene od strane svih sekcija Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Ovaj događaj, održan u čast Presvete Djevice Marije Lauretanske, bio je istinski glazbeni doživljaj, prožet duhovnim i svjetovnim skladbama koje su podigle srca i umove prisutnih.

Tijekom koncerta sve prisutne goste i izvođače srdačno je pozdravila predsjednica Pjevačkog zbora, Marta Lončar-Vinković, zahvalivši voditeljima sekcija, kao i svim pjevačima, za uloženi trud, na redovitom dolasku na probe, te na pripremi ovog koncerta u proteklih nekoliko dana.

Unatoč kiši, koja je malo pokvarila nakanu da koncert bude upriličen na otvorenom, atmosfera u crkvi bila je ispunjena toplinom i radošću, a prisutni su iz crkve izlazili s osmjesima na licima i mirom u srcima. Ovaj koncert bio je više od glazbenog događaja – bio je to trenutak zajedništva i molitve u čast i hvalu Presvetoj Djevici Mariji Lauretanskoj, čija je prisutnost, kroz glazbu, bila opipljiva u svakom trenutku, poručuju iz Župe Sv. Juraj na Bregu.

Drugi dan proštenja Imena Marijina nastavljen je u nedjelju, 15. rujna jutarnjom svetom misom koju je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović, a u 9 sati misu na slovenskom jeziku vlč. Franc Režonja iz Razkrižja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz suslavlje domaćega župnika, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka, dugogodišnjeg župnika Župe Sv. Juraja na Bregu, vlč. Josipa Horvata ml. i preč. Nikole Samodola te nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom i biskupovim tajnikom Mišelom Kovačevićem.

Misnom su slavlju, uz lijepi broj domaćih župljana, nazočili i Marijini štovatelji i hodočasnici iz susjednih župa, među kojima su pješaci iz Selnice i njihov župnik vlč. Mario Križanac.

Budući da je započela nova školska i vjeronaučna godina, na euharistiji se molilo za učenike i njihove roditelje te učitelje i vjeroučitelje. U ovoj misi zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine biskup je u homiliji poželio svima obilje jakosti i snage Duha Svetoga u učenju i radu dotaknuvši se najviše Blažene Djevice Marije i marijanskih blagdana.

Marija je početak boljeg svijeta i u svojoj životnoj školi može nas mnogo naučiti. U svom je životu bila poslušna službenica Gospodnja i prihvatila je Božji poziv da postane majka Isusa Krista s kojim je mnogo toga prošla, ali sve bi događaje pohranjivala u svome srcu. Zato se svi mi, koji pripadamo Isusu i Mariji, uzdamo da ćemo biti obasjani svjetlom koje dolazi već iz samoga spomena Marijina imena. Prema riječima predvoditelja euharistije, Marijinim svjetlom svi smo obasjani pošto smo spašeni i otkupljeni Kristovim rođenjem. Vjerujemo da ćemo upravo Marijinim zagovorom to svjetlo svi osjetiti radeći na sebi u svim svojim izazovima, kazao je mons. Radoš u homiliji.

Na kraju proslave proštenja župnik Bistrović zahvalio Bogu, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima koji su na bilo koji način pomogli da bi i ovogodišnje proštenje bilo svečano i dostojanstveno proslavljeno, a nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije