Učenici Srednje škole Prelog su na zanimljiv način predstavili zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu koja postaju sve atraktivnija
“Mala škola s velikim srcem u kojoj je svaki učenik ime, a ne
broj” jedan je od temeljnih postulata pod kojima Srednja škola
Prelog djeluje već 24 godine. Djelatnici škole ulažu velike
napore u pripremanje učenika za tržište rada, usađujući im
stručna znanja i vještine. Kako bi budući srednjoškolci na
najbolji mogući način upoznali rad Srednje škole Prelog i
ugostiteljsko-turistička zanimanja, drugu godinu zaredom održan
je Mali Gastro u Prelogu.
Manifestacija se održala u srijedu, 24. svibnja ispred Osnovne
škole Prelog, a okupila je brojne posjetitelje koji su mogli
uživati u radionicama, prezentacijama, degustacijama, glazbenim
nastupima i nagradnim igrama. Učenici Srednje škole Prelog uz
mentoriranje svojih nastavnika pokazali su vještine stečene u
strukovnom obrazovanju i na taj način predstavili rad škole. Na
edukativan i zabavan način, budući srednjoškolci upoznati su s
brojnim mogućnostima zapošljavanja, nastavka obrazovanja te
razvoja karijere u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, partnerske škole u
projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok financiranom sredstvima
Europskog socijalnog fonda, pokazali su osnovnoškolcima,
roditeljima i drugim posjetiteljima zašto je zanimljivo i
atraktivno obrazovati se za karijeru u turizmu i ugostiteljstvu.
Na drugom Malom Gastru u Prelogu predstavljeni su programi koje
učenici mogu upisati u Srednjoj školi Prelog.
Također, predstavljen je projekt ReCeZa zahvaljući kojem su
omogućene brojne aktivnosti, domaća i međunarodna natjecanja,
putovanja i edukacije kako za učenike, tako i za nastavnike
Srednje škole Prelog. Mali Gastro otvorio je
Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog,
a učenicima su se ispred Regionalnog centra kompetentnosti Zabok
obratile Draženka Jurec, ravnateljica Srednje
škole Zabok
“U Srednjoj školi Prelog uvijek si NETKO, nikad bilo tko, u
svakom trenutku si VAŽAN, nikad ostavljen, redovito SASLUŠAN, jer
si jedinstven, neponovljiv i dragocijen.”,
istaknula je Sanja Kovačić, koordinatorica
projektnih aktivnosti na projektu ReCeZa u SŠ Prelog.
Ova manifestacija ujedno je bila prilika učenicima Srednje škole
Prelog da kroz praktičnu primjenu demonstiraju ono naučeno u
školi i pokažu zašto su ugostiteljsko-turistička zanimanja
atraktivna mladima. Kako bi iz prve ruke mogli saznati zašto je
to tako, učenici osnovnih škola okušali su se u spremanju finger
fooda, slatkih deserata, koktela i piknik zalogaja. Također,
zajedno s drugim posjetiteljima uživali su u učenju plesnih
vještina, analiziranju kvalitete dravske vode, programiranju
Waldy robota i drugim interaktivnim igrama, kao i u glazbenim
animacijama. Na Malom Gastru sudjelovali su i učenici
Turističko-ugostiteljske i prehrambene škola Bjelovar i te
učenici Regionalnog Centra Zabok, Srednja škole
Zabok.
Mali Gastro manifestacija je koju već 19 godina organizira
Srednja škola Zabok, a u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni
Centar Zabok održava se i u partnerskim školama na području
sjeverozapadne Hrvatske, među kojima je i Srednja škola Prelog.
Ovogodišnji Mali Gastro u Prelogu koji je okupio mlade ljude
željne znanja dokazuje kako je budućnost hrvatskog turizma u
dobrim rukama.
Manifestacija se održava se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni
centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos
projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru
Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali
2014.-2020.
Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje
škole Zabok.