KORISNO PREDAVANJE

EUROPSKI TJEDAN SVJESNOSTI Doktor Danko Blažeka će u Gardinovcu održati predavanje ‘Karcinomi glave i vrata’

Europski tjedan svjesnosti o karcinomima glave i vrata obilježava se od 2013. godine pod okriljem Europskog udruženja za karcinome glave i vrata

Usklopu Europskog tjedna svjesnosti o karcinomima glave i vrata, 18. rujna 2024. godine (srijeda) u 18 sati u Društvenom domu u Gardinovcu, održat predavanje pod nazivom „Karcinomi glave i vrata“ će održati Danko Blažeka, dr.med., spec. otorinolaringolog, voditelj Odjela za otorinolaringologiju Županijske bolnice Čakovec.

Europski tjedan svjesnosti o karcinomima glave i vrata obilježava se od 2013. godine pod okriljem Europskog udruženja za karcinome glave i vrata s ciljem podizanja svijesti o ovoj skupini bolesti kao i s ciljem upozoravanja javnosti na važnost prevencije i provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

U maligne tumore glave i vrata ubrajamo tumore gornjeg dijela dišnog i probavnog sustava – rak usnice i usne šupljine, ždrijela, grkljana, žlijezda slinovnica, nosne šupljine i sinusa, a u tu skupinu ne ubrajamo tumore mozga i moždanih ovojnica, oka, jednjaka i štitnjače.

Ti su tumori povezani sa značajnim morbiditetom i mortalitetom, a njihova pojavnost u velikoj mjeri utječe na smanjenje kvalitete života.

Stoga je izuzetno važno upozoriti na rizične čimbenike, među kojima su najznačajniji upotreba duhana i konzumacija alkohola, a važna je i edukacija o simptomima koji mogu ukazivati na te tumore, kao što su bol u grlu, bolan jezik, ranice u ustima koje ne zacjeljuju i/ili crvene ili bijele mrlje u ustima, promuklost, bolno i otežano gutanje, kvržice na vratu i dr.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. godini od karcinoma glave i vrata u Hrvatskoj je oboljelo 1010 osoba (215 žena i 795 muškaraca), a iste je godine, prema izvješću o umrlim osobama,umrlo 538 osoba. U Međimurskoj županiji je prema istim izvorima 2020. godine od karcinoma glave i vrata oboljela 31 osoba (24 muškarca i 7 žena), dok je 2022. godine umrlo 18 osoba (16 muškaraca i 2 žene).

Stoga Vas pozivamo da se odazovete na predavanje te tako doprinesete prevenciji, ranom otkrivanju bolesti te podršci oboljelima!

Prije predavanja, u vremenu od 16-18 sati, u parku ispred Društvenog doma Gardinovec održat će se sportske i zabavne igre te druženje za članove Kluba laringektomiranih i njihove obitelji, a podršku će im pružiti Udruga građana Gardruža Gardinovec, učenici PŠ Gardinovec, Udruga umirovljenika Belica, načelnik Općine Belica i župnik Župe Belica.

Obilježavanje Europskog tjedna svjesnosti o karcinomima glave i vrata organiziramo u sklopu projekta „Uspješan suživot s rakom larinksa“, kojega sufinancira Grad Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije