GRADSKA SJEDNICA

EVO IZNOSA Novi koeficijenti, nova plaća: Gradonačelnica Čakovca dobila povišicu

Danas je na sjednici Gradskog vijeća Čakovca izglasan prijedlog za povećanje plaće gradonačelnice Ljerke Cividini, što je izazvalo intenzivnu raspravu među vijećnicima

Prethodna plaća gradonačelnice iznosila je 2530 eura, dok je nova plaća postavljena na 4417 eura, s ukupnim troškom plaće od 8000 eura.

Prema članku Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gradonačelnici i njihovi zamjenici koji profesionalno obavljaju svoju dužnost imaju pravo na plaću i druga prava iz rada, a vrijeme obavljanja dužnosti uračunava im se u radni staž.

Osnovna mjerila za određivanje plaće definirana su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, dok osnovicu i koeficijente za obračun plaće utvrđuje predstavničko tijelo na prijedlog gradonačelnika.

Prijedlog nove Odluke usklađuje osnovicu za obračun plaće gradonačelnice na temelju članka istog zakona, prema kojem se plaća gradonačelnika velikog grada i grada sjedišta županije ne može odrediti u iznosu većem od umnoška koeficijenta 6,42 i osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika.

Podsjetimo, koeficijent za obračun plaće u Čakovcu nije se mijenjao od 2010. godine, dok je broj dužnosnika smanjen; sada Grad Čakovec ima samo jednog zamjenika gradonačelnika koji svoju dužnost obavlja volonterski.

Tijekom rasprave, gradonačelnica Cividini istaknula je da je povećanje plaće nužno zbog prilagodbe novim uvjetima i povećanog obujma posla uslijed smanjenja broja dužnosnika.

Neki vijećnici podržali su prijedlog, smatrajući da je povećanje opravdano zbog dugogodišnjeg nepromijenjenog koeficijenta i dodatnog posla, dok su drugi izrazili zabrinutost zbog mogućeg financijskog opterećenja na gradski proračun.

Nakon intenzivne rasprave, prijedlog je izglasan, a nova plaća gradonačelnice bit će primjenjivana u skladu s odlukom Gradskog vijeća.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije