tužio leasing

CHF LEASING Vrhovni sud na strani doktora Živka Miševića iz Čakovca

Najviši je sud potvrdio odluku Županijskog suda u Čakovcu da leasing ima ništetnu valutnu klauzulu i nema zastare potraživanja, a zatezna kamatna stopa teče od trenutka sklapanja ugovora

Vrhovni sud donio je prvu reviziju za potrošački CHF leasing u korist potrošača! Odbio je reviziju UniCredit Leasinga Croatije i potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu da su posrijedi ništetne odredbe o valutnoj klauzuli i da potraživanje za zatezne kamatne stope teče od trenutka potpisivanja ugovora, piše Večernji list.

Leasing je tužio Čakovčanin Živko Mišević koji je prethodno u prvom stupnju dobio i spor na Općinskom sudu u Čakovcu, a Županijski sud u Zagrebu odbio je UniCreditovu žalbu s obrazloženjem kako je odredba o valutnoj klauzuli u CHF ugovoru o operativnom leasingu uz 2008. godine ništetna.

Presudio je da potrošaču pripada povrat preplaćenog iznosa od 60.692,31 kuna (8.055,25 eura) s pripadajućom zateznom kamatom, kao i parnični trošak u iznosu od 16.539,42 kune (2.195,16 eura). Odbili su prigovor prijeboja kojim je leasing potraživao 9.808,87 kuna u bruto iznosu, odnosno 7.927,49 kuna u neto iznosu, kao neosnovan. Nije utvrđeno ni da su napravljene povrede parničnog postupka, što je leasing također tvrdio. Također, s obzirom na to da nije posrijedi tzv. kolektivna tužba, banka je tvrdila da je potraživanje u zastari, što je sud također odbacio.

– Prigovor zastare sud smatra neosnovanim, budući da se primjenjuje opći zastarni rok iz čl. 225. Zakona o obveznim odnosima od pet godina, a zastarijevanje počinje teći prvog dana nakon dana kad je vjerovnik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze – stoji u presudi, piše Večernji list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije