mitsko biće

NOVA KNJIGA JAGODE VIČEVIĆ ‘Baukač’ čuva kajkavski dijalekt i priče naših predaka

Jagoda Vičević, učiteljica razredne nastave i hrvatskog jezika u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka u Macincu izdala je svoju petu knjigu koja se temelji na staroj legendi o mitskom biću

-Baukač je biće kojim su naši stari plašili nas djecu kako bismo bili dobri. Osmišljen u odgojne svrhe. Nikad ga nitko nije vidio, a svi smo ga se bojali. – opisala je autorica uvodeći nas u svijet ove fascinantne priče.

U bogatom književnom opusu autorice nalazi se još i slikovnica Hmajugač (Zloćko), potom knjiga ‘Seshat’ objavljena u suautorstvu s dr.sc. Krunoslavom Bedijem te zbirka pjesama ‘Kraj tebe stih’ i ‘Kolajna od soli’.

-Mogu reći kako nakon Hmajugača ( Zloćka) slijedi Baukač ( Bauk). – kazala nam je autorica i dodala kako inspiracija dolazi iz stvarnog svijeta ili bogatog svijeta mitskih bića.

Isprepleteni svjetovi

– Inspiracija su djeca, moji učenici i sjećanja na djetinjstvo. Napisala sam kajkavske dječje pjesmice Hmajugač i Baukač koje su postale slikovnice. – objasnila je.

Suradnja s Elenom Zadravec se nastavila i na drugoj slikovnici – Baukaču. Svojim ilustracijama oživjela je i ‘strašnog’ Baukača.

-Slikovnice su nastale prema pjesmama zahvaljujući Eleninim ilustracijama. To je, rekla bih, dobitna kombinacija. – kaže nam autorica.

Djeca, najvažnija publika za koju su ove krasne slikovnice i pisane, vole Hmajugača, on im je zabavan i smiješan.

Jagoda Vičević s osmijehom dodaje kako bi Hmajugača rado naučili kako da bude bolji. Uz njega ( i Baukača) čuvaju naš međimurski kajkavski.

-Moj svijet je isprepleten svijetom odraslih i dječjim svijetom jer sam učiteljica hrvatskoga jezika. To se odražava i na moje pjesme. U zbirkama pjesama obuhvaćeno je puno pjesama za odrasle. – rekla nam je Jagoda Vičević.

Posveta kajkavštini

Baukača ćemo i službeno upoznati na promociji koju autorica planira u Mjesecu knjige u jednoj knjižnici, a nakon toga će posjetiti male čitatelje i u vrtićima.

Na kraju, autorica otkriva svoje buduće planove – Imam puno pjesama, sigurno za barem dvije ili tri zbirke. U planu mi je zbirka kajkavskih pjesama. Ljudi kajkavske pjesme dobro prihvaćaju, rado slušaju moje interpretacije uživo ili na društvenim mrežama ( u fb grupi Lepo naše Međimurje). Bit će to posveta kajkavštini i našem Međimurju.

Jagoda Vičević nastavlja širiti ljubav prema kajkavštini, kombinirajući prošlost i sadašnjost kroz svoje stihove i slikovnice, ostavljajući trag u svijetu dječje književnosti i među svojim učenicima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije