MEĐIMURSKA PRIRODA

MED MUROM I DRAVOM Kraljevi neba bezbrižno lete našim krajem

Međimurje je poznato stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a rijeke Mura i Drava sa svojim pritocima dom su i brojnim ptičjim vrstama

Kako su nedavno izračunali međimurski astronomi temeljem satelitskih snimaka, 33.91 posto površine „med Murom i Dravom” je pod šumskim pokrovom i drvećem pa ne čudi da je među krošnjama svoj dom našla i vrsta koju se smatra vladajućom među pticama.

Riječ je o orlu, u ovom slučaju, štekavcu. Za razliku od onog poznatijeg, američkog orla bijele glave i repa, štekavac ima samo bijeli rep pa je poznat i kao bjelorepi orao.

S rasponom krila od dva i pol metra najveća je ptica koja gnijezdi u našim krajevima, a može se pronaći i u poplavnim područjima velikih rijeka Save, Drave i Dunava, ponajviše u Lonjskom polju i Kopačkom ritu gdje obitava polovica populacije. Ukupno se procjenjuje da u Hrvatskoj leti oko 150 parova.


– Proteklih godina nismo znali za gnijezda, ove godine su bila dva aktivna i to su prva dva službeno zabilježena gnijezda na našem području, a u svakom su bila dva ptića.

Znamo da tu obitava i više ptica, ali ne znamo gnijezde li se u Međimurju, susjednoj Sloveniji ili Mađarskoj, pogotovo jer su viđeni uz rijeku Muru, istaknuo nam je čuvar prirode Antonio Krušelj iz Javne ustanove Međimurska priroda te dodao:


– Teško će ih se opaziti s obzirom da su jako plašljivi, što nije čest slučaj kod velikih ptica, ističe čuvar prirode. Ako imate sreće pa ih primijetite, svako viđenje može se dojaviti u ustanovu, pri čemu se ptice ne smije uznemiravati jer kazna za progon ili uništavanje njezinog staništa iznosi 5.530 eura po jedinki. Ptice najviše obitavaju uz vodu gdje se hrane, prehrana im se sastoji uglavnom od ribe, oko šezdeset posto, dok su ostalo ptice i sisavci. Zimi će se pogostiti i strvinom, a ribu će loviti na nezaleđenim površinama što znači da ptica u Međimurju i prezimljuje.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3619

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije