međimurska županija

ZLATNI ROKO Župan Posavec primio zlatnog atletičara, Nedelišćanca Roka Farkaša

Kako bi čestitao Roku Farkašu na osvojenom zlatu u Limi, župan Matija Posavec organizirao je prijem za zlatnog atletičara, ponosa Međimurja

Na Svjetskom atletskom natjecanju za juniore u Limi Međimurec Roko Farkaš (19) iz Nedelišća osvojio je zlato u disciplini skok u dalj, skočivši 8,17 metara. Mladi atletičar oborio je i hrvatski juniorski rekord star 38 godina, nadmašivši ga za impresivna 22 centimetra. Ovaj izvanredan skok ne samo da je donio novi rekord, već je Roko Farkaš i svoj osobni rezultat poboljšao za čak 43 centimetra, što ga sada svrstava na treće mjesto svih vremena u Hrvatskoj. Početkom lipnja je pak na Europskom prvenstvu u Rimu, srušio hrvatski rekord na 200 metara. Stazu je istrčao za 20:70 i time srušio apsolutni, seniorski rekord Hrvatske koji je 1981. godine u Sarajevu postavio Željko Knapić iz Pribislavca.

Bolji od Jesseja Owensa

Danas, 3. rujna kako bi čestitao Roku na osvojenom zlatu u Limi, župan Međimurske županije organizirao je prijem za ovog zlatnog atletičara, ponosa Međimurja. Na prijemu su, uz trenera Patrika Koščaka i prvog trenera Željka Jageca, bile prisutne i Rokova mama Radmila i teta Lidija koje su zaposlenice Međimurske županije. “Jesse Owens, jedan od najboljih i najpoznatijih svjetskih atletičara prije 90 godina skočio je 8,13 m, bio je to rekord koji se držao 48 godina. Devetnaestogodišnji Roko postignuo je Owensov rezultat, i čak ga je premašio. Fascinira me i činjenica što je Branko Zorko, međimurski atletičar, osvajač prve medalje za neovisnu Hrvatsku, otišao u sportsku mirovinu 2005. godine, a upravo je 2005. godine rođen Roko koji je nastavio odlične međimurske atletske rezultate”, primijetio je župan Posavec. “Čestitam ti od srca i hvala ti u ime svih Međimuraca”, rekao je župan prilikom uručenja prigodnog dara Roku Farkašu, uz napomenu da će Roko zaprimiti i novčanu nagradu od Međimurske županije za postignute rezultate. Treneru Patriku Koščaku zahvalio je za rad s Rokom te ponudio pomoć oko priprema i infrastrukture.

Rad, rad i samo rad

Roko se zahvalio svima te napomenuo da tih rezultata ne bi bilo bez rada, vježbanja, znoja i odricanja, no da je prvenstveno sretan zbog hrvatske reprezentacija koja je po broju medalja osvojenih u Limi deveta u svijetu. To je potvrdio i njegov treneru u AK Sloboda Varaždin, Patrik Koščak: “Ako pitate Roka kada je posljednji put proveo Božić ili Uskrs kod kuće ili kada je posljednji put bio na odmoru na moru, reći će prije 6 ili 7 godina. Roko se puno odriče, velika je to žrtva i drago mi je što je zlatna medalja potvrdila njegov rad. Došao nam je kao znalac iz AK Nedelišće. Treneri Željko Jagec i Aleksandar Puklavec odlično su ga pripremili. Raditi s njim je užitak i pred njim su još veći uspjesi.”

Hanžekovićev memorijal

No za Roka još nema odmora. Za vikend je već Hanžekovićev memorijal u Zagrebu. “Iako sam još pod dojmom, u petak već skačem u dalj na Trgu bana Jelačića, a u nedjelju trčim na 200 m. Konkurencija će biti jaka. Samo jedan dečko skače ispod 8 metara, svi ostali iznad. Nakon Memorijala slijedi odmor do sljedeće sezone”, rekao je Roko te najavio kako će se početi pripremati za kvalifikaciju za sljedeće Olimpijske igre u Los Angelesu te se nada kako će nastupiti u desetoboju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije