MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

PRAVA POMAMA GRAĐANA Međimurska županija dodijelila 100.000 EUR za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije

Građani su u godinu dana zbog fotonaponskih elektrana uštedjeli 100.000 EUR i smanjili emisije CO2 za 105.000 kg

Danas, 3. rujna predstavljeni su rezultati Javnog poziva za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Međimurske županije. Poziv je objavljen u travnju ove godine, a već je u svibnju morao biti zatvoren zbog velikog broja pristiglih važećih prijava, odnosno kada su se iscrpila sva predviđena sredstva od 100.000 EUR.

Održiv razvoj i zaštita okoliša

Već drugu godinu zaredom Međimurska županija raspisuje Javni poziv za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Međimurske županije što dokazuje njezinu predanost održivom razvoju i zaštiti okoliša, a broj prijava pokazuje da je svijest građana o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije visoka.

Kako je župan Matija Posavec rekao, Međimurska županija iz godine u godinu podiže postotak obnovljivih izvora energije. “O tome govore brojni projekti energetske obnove koje smo proveli ili ćemo provesti. No željeli smo i domaćinstva podržati u želji i nastojanju da investiraju u energetsku obnovu obiteljskih kuća. U 2023. godini tako smo za 84 odobrenih prijava podijelili 60.000 EUR. Ove godine je interes bio još veći i taj smo iznos podigli na 100.000 EUR. Od 150, odobreno je 129 prijava, odnosno 86%”, naglasio je župan te najavio natječaj i sljedeće godine uz povećanje sredstava.


Građani motivirani za obnovljive izvore energije

Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, objasnio je pak da je cilj javnog poziva bio povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, na koji su se mogli javiti građani, vlasnici ili suvlasnici kuće s prebivalištem na toj adresi. Također, potpora se mogla kombinirati i s drugim dobivenim potporama iz javnih poziva općina, gradova ili pak fondova, a važno je bilo da ukupno dobivena sredstva ne premašuju 100% vrijednosti projekta.

Maksimalni iznos županijske potpore iznosio je 1.200 EUR, a građani su mogli prijaviti sufinanciranje izrade energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu u obiteljskim kućama, sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije u obiteljskim kućama, sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode stupnja korisnog djelovanja najmanje 87%, dizalica topline za grijanje potrošne vode i grijanje prostora ili za grijanje potrošne vode i grijanje i hlađenje prostora GWP< 2270, sustav sa sunčanim toplinskim kolektorima za pripremu potrošne tople vode i/ili potporu grijanju stupnja korisnog djelovanja najmanje 70%, fotonaponska elektrana  za   proizvodnju   električne  energije  za  vlastitu  potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu stupnja korisnog djelovanja fotonaponskih modula najmanje 18%).

Ušteda od 100.000 EUR godišnje

Direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić istaknuo je da je ovim pozivom ukupno instalirano 573,06 kW fotonaponskih elektrana na 77 obiteljskih kuća što će donijeti godišnju proizvodnju električne energije od 659,02 MWh koji se neće morati kupiti od opskrbljivača na tržištu. „To je ukupna godišnja ušteda od 100.000,00 € gledajući trenutne cijene električne energije na tržištu.“ Prosječna instalirana snaga iznosila je 7,44 kW, a jedinični trošak instalacije po kilovatu iznosio je 1119 EUR prema ponudama izvođača.

Osim što su građani uštedjeli ove godine, instalacijom fotonaponskih elektrana smanjeno je i ispuštanje CO2 u atmosferu i to 105.000 kg godišnje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije