DONJI HRAŠĆAN

SAMA SVOJA ŠEFICA Tanja Baranašić iz Donjeg Hrašćana proizvodi kreativne ukrase za svaki dom – dekorativni kamen i betonsku galanteriju 

Prije dvije godine Tanja Baranašić iz Donjeg Hrašćana dala je otkaz kao komercijalistica kako bi otvorila vlastiti obrt. Odlučila je baviti se svojim kreativnim hobijem, izrađivati ukrasne figurice od betona te je povezala svoj posao s muževom željom da se bave izradom dekorativnog kamena.

Obiteljski obrt i želja za samostalnosti

“Moj muž Josip je keramičar i naslijedio je obrt star 40 godina od svog oca. Jednog će dana naš sin Luka naslijediti obiteljski obrt. Moj se život nekako uvijek okretao oko građevinarstva i moje obitelji koja se time bavi pa sam tako i ja odlučila na neki način ući u taj posao. Oduvijek sam voljela izrađivati predmete, raditi nešto kreativno, davati nov život starim stvarima i kada mi se pružila prilika, promijenila sam posao i nisam požalila. Otvorila sam ‘ART-EM obrt za proizvodnju dekorativnog kamena i betonske galanterije’”, opisala nam je Tanja kako je postala sama svoja šefica. 

Od početka velika potražnja za proizvodima

Svi su počeci u otvaranju vlastitog posla teški, potrebna je velika hrabrost i puno ustrajanja i rada kako bi se razvila reputacija i pridobili klijenti. Tanja je uvijek vjerovala da će uspjeti, ipak joj je prodaja u krvi: “Muž je bio malo skeptičan, no ipak mi je pružao punu potporu u mojem naumu. Nisam bila u krivu – u prva dva mjeseca smo dobili velik broj narudžbi za dekorativni kamen i malo nas je iznenadila potražnja. A figurice se dobro prodaju na sajmovima, što nam je ujedno prilika da reklamiramo dekorativni kamen”.

Originalni međimurski proizvodi

Tanja sve proizvode radi sama. Koristi razne kalupe u svome radu, a posao joj otežava samo činjenica da u Hrvatskoj ne postoji tvrtka koja proizvodi kalupe za betonsku galanteriju. Stoga Tanja ponekad mora pribjegavati vrlo kreativnim metodama. “Moje teglice za cvijeće su unikatne. Nema ni jedne iste. Kalupe radim od pijeska, najlona, starih tegli… snalazim se. A za figurice naručujem kalupe preko online trgovina. Kalupe za dekorativni kamen je najteže nabaviti. Vrlo su skupi. Ipak, ne pada nam na pamet da preprodajemo gotove proizvode iz Kine. Mi sve sami ručno izrađujemo. Beton od bijelog cementa, koji je čvršći i trajniji, miješamo sami u našoj mješalici, sami dodajemo aditive i boju. Sami lijevamo kalupe i pigmentiramo proizvod”, opisuje nam Tanja proces izrade figurica i dekorativnog kamena dok nam pokazuje radionicu. 

Na našem Facebook profilu, jedan od naših pratitelja ima priliku osvojiti ovaj paket Tanjinih radova.

Antracit je uvijek u modi

“Najviše se prodaju dekorativne ploče u antracit i sivoj boji, no možemo kombinirati boje po narudžbi kupca. Volim s vremena na vrijeme promijeniti dizajn i ponuditi kupcima nešto novo, a cilj nam je jednom godišnje uvesti novi kalup u ponudu. Ako kupci traže nešto posebno, potrebno je dva do tri tjedna kako bi se napravila narudžba, a inače uvijek imamo različite dizajne na zalihama”, kaže Tanja i nadodaje: “Od figurica trenutno se najviše prodaju psići i kokoti. Sve te proizvode treba dobro prezentirati – prazna teglica se neće tako lako prodati, no ako stavite kakav sukulentić u nju, rasprodat će se u trenu”. Vidi se da je Tanja rođena prodavačica. Svoju ponudu vješto prilagođava sezoni i potražnji. Kupcima nudi prigodne figurice za jesen, zimu, proljeće i ljeto, za posebne prigode, a tu su i vaze i posude za ukrašavanje doma. Kako kaže, kupci mogu i osobno razgledati dektorativni kamen i figurice u njihovoj radioni u Donjem Hrašćanu ili pak posjetiti njihov štand na nekom od sajmova diljem Međimurja. 

Za kraj smo upitali Tanju je li teško raditi s betonom? “Nije, teže je čistiti jer je to prljavi posao. Od poštenog rada ruke ostaju prljave”, zaključuje Tanja. 

Ako želite nabaviti dekorativni kamen ili betonske ukrase iz Tanjine ponude, posjetite njenu Facebook stranicu ART-EM obrt za proizvodnju dekorativnog kamena i betonske galanterije ili je kontaktirajte putem e-maila na tanja.baranasic2@gmail.com. Također, možete je pronaći na adresi Donji Hrašćan 49, Donji Kraljevec, ili pozvati na broj 091 540 2677.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije