bio je uspješan poslovni čovjek

MILJENKO HORVAT Svjetski uspješan poslovni čovjek, korak ispred vremena

Prelog se prisjetio svojeg prerano preminulog sugrađanina Miljenka Horvata

Uz prisustvo članova njegove obitelji, prijatelja i poznanika te gradskih čelnika, u Prelogu je u nedjelju održan skup sjećanja na Preložanina Miljenka Horvata, uspješnog poslovnog čovjeka sa zavidnom međunarodnom karijerom koji je prerano preminuo početkom siječnja prošle godine nakon višemjesečne borbe s teškom bolesti.

Kako je rekao voditelj skupa Željko Sokač, Horvat je rođen 25. siječnja 1961. godine, u Prelogu gdje je odrastao uz starijeg brata Dubravka u stanu u sklopu Veterinarske stanice Prelog. Njihov otac Vladimir bio je veterinar te ujedno direktor preloške Stanice, dok je majka Anđela predavala geografiju i povijest u Osnovnoj školi Prelog. Nakon završene Osnovne škole Prelog i čakovečke Gimnazije, Miljenko je 1983. godine diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Potom odlazi u Sjedinjene Američke Države kao stipendist Sveučilišta Yale na postdiplomski studij međunarodnih odnosa sa specijalizacijom u međunarodnim financijama. Godine 1985. počeo je raditi u banci Citibank, tada najvećoj američkoj i jednoj od pet najvećih banaka u svijetu.

U sklopu bankarskog posla neko je vrijeme živio i u Keniji i Moskvi izgradivši karijeru u svijetu financija. Krajem 90-ih vraća se u SAD te osniva tvrtku Newspaper Direkt koja se prije raširene uporabe interneta bavila omogućavanjem pristupa dnevnom tisku iz svih država bilo gdje u svijetu, putem interneta. Početkom 2000-ih seli u Kanadu gdje se bavi poslovnim savjetovanjem, ulaganjem u nove tehnologije te konzultantskim radom u američkoj kompaniji – investicijskom fondu Riverside.

Posljednjih nekoliko godina živio je na relaciji Kanada – Kalifornija. Iza Miljenka Horvata ostalo je dvoje djece – sin Marko i kćer Demi. Iako rođeni Amerikanci, oboje su od ranog djetinjstva vrlo rado provodili praznike u Prelogu i učili hrvatski jezik. Prošle godine rodio mu se unuk koji je po njemu dobio ime Max Miljenko. U Americi je M. Horvat osnovao fondaciju u spomen na oca Vladimira s ciljem pomaganja talentiranim studentima koji si ne mogu priuštiti studij na Sveučilištu Yale, te mu je bilo posebno drago što je prva stipendistica te fondacije bila baš iz Hrvatske.

Često je gostovao na poznatim američkim sveučilištima kao gost predavač, što je navodio kao jednu od većih životnih privilegija, a jednom je prilikom gostovao kao predavač i u Srednjoj školi Prelog. Emotivnim govorima svojeg su se oca na skupu prisjetili i Marko te Demi, a riječi hvale zbog toga što se uvijek vraćao Prelogu te što je svugdje u svijetu govorio da je upravo iz Preloga, izrekao je i saborski zastupnik te gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije