MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

NOVA ŠKOLSKA GODINA Porast broja srednjoškolaca – učenici iz okolnih županija pohrlili u naše strukovne škole

Prioritet Međimurske županije ulaganje je u obrazovanje te davanje kvalitetne podrške učenicima i roditeljima tijekom obrazovanja i školovanja

Danas, 29. kolovoza održana je konferencija za medije na kojoj su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te predstavnik Autobusnog kolodvora Čakovec Krunoslav Oreški iznijeli sve informacije potrebne za početak školske godine u Međimurskoj županiji.

Kako je bilo naglašeno na početku konferencije, prioritet Međimurske županije ulaganje je u obrazovanje te davanje kvalitetne podrške učenicima i roditeljima tijekom obrazovanja i školovanja.

Porast broja srednjoškolaca

Ove će godine 9. rujna u školske klupe u Međimurskoj županiji sjesti 9381 učenik osnovne škole te 3837 učenika srednje škole. Prvašića će biti 1122, a učenika prvih razreda srednjih škola 1123.

“Što se srednjih škola tiče, u usporedbi s prošlom godinom, ove godine imamo 42 učenika više u srednjim školama. Naime, zabilježen je upis učenika iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije u naše srednje škole. Naše obrazovne institucije zanimljive su učenicima iz drugih županija i to zbog dva parametra: Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole te velike zainteresiranosti za ugostiteljska zanimanja u Srednjoj školi Prelog. Bilježimo zaista dobru popunjenost kod strukovnih zanimanja i to u Graditeljskoj, Tehničkoj i Srednjoj školi Prelog, što je pak dobra naznaka da će učenici nakon obrazovanja biti spremni za uključivanje na tržište rada”, naglasio je župan Posavec.

Stipendije za pomoć učenicima

Župan je također najavio novi krug stipendiranja učenika srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja: “121 srednjoškolac primit će godišnju stipendiju od 800 eura, a u to će biti uključeni i međimurske općine i gradovi te Obrtnička komora Međimurske županije”.

Uz stipendije za deficitarna zanimanja, predviđeno je i 15.130 EUR za 40 učenika koji su djeca, a možda već sada i unuci branitelja.

“Nastavit ćemo dalje s razvojem centara izvrsnosti koji se nalaze u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, u Graditeljskoj školi te u TIC-u. Za 400 polaznika predviđeno je ukupno 101.543 EUR. Rezultati su i više nego vidljivi – polaznici osiguravaju visoka mjesta na županijskim, nacionalnim i međunarodnim natjecanjima”, zaključio je župan Posavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije