KAJ BUMO JELI

PATRIK NOVAK U AKCIJI Međimurski gulaš jedinog Prleka u selu

Patrik Novak je Slovenac, preciznije Prlek iz Desnjaka, koji je stigao za zeta u Stanetinec

Oženio je Martinu Filipović Novak, ugostiteljicu, te se u Stanetincu i zaposlio. U štrigovskom kraju već ga svi znaju. Marljiv je te pripomogne kad su manifestacije u tijeku. Sve češće on je taj koji dobiva zadatak: “Patrik, ti budeš kuhal gulaša!” Bilo je tako i za Rokovsko proštenje u Svetom Urbanu.

– Ja sam Prlek, jedini pravi Prlek u selu! Ali ovo nije prleški, nego međimurski gulaš. Ne smijem odati sve tajne. Ali juneći but i lopaticu je dala šogorica Katarina Borko iz Stanetinca – ispričao nam je Patrik Novak.

Gulaš je, dodaje, skuhao večer ranije kako ne bi bio u žurbi. A ionako su grah i gulaš mnogo ukusniji dan poslije, kad se sljube svi okusi.

Ipak nam je odao neke detalje. U 60 litara gulaša stavio je 20 kilograma junetine i 10 kilograma luka. Dodao je papriku, rajčicu i mrkvu, ali začini su ostali tajna.

– I naravno, ključni sastojak je dobra volja – dodao je.

Prilikom podjele gulaša pomagale su mu Blaženka Novak iz Martinuševca, šogorica Borko i njezina kći Lucija.

Gulaš je bio samo dio bogate gastro-ponude u Svetom Urbanu. Tik do njih kolo je vodila druga šogorica, Božica Valentić. S kolegicama iz Udruge žena Stanetinec, za jelo uvijek nekako brinu Stanetinčani!, pekla je tradicionalne “mlince zobelom”.

Mlinci se zamijese od brašna, vode, soli i malo ulja te se na brzinu ispeku na plati s obje strane. Na vrele mlince mažu se slanine (zobel, ili zobil) te se potom mlinac zamota kao palačinka. Ovo težačko jelo othranilo je mnoge generacije, davalo je snagu prilikom radova u vinogradu.

Bio je tu i Robert Smolkovič iz slovenskog Razkrižja koji je ispržio pastrve. Njegovi roditelji Oto i Jasminka Smolkovič svojevremeno su nam otkrili kako zajedno imaju najmanje tri četvrtine međimurske krvi. Granice u štrigovsko-prleškom kraju postoje samo na kartama…

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3618

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije