ŽIVO JE BILO U ULICI

GORNJI KURŠANEC Crvene su muškatle, kao da igra Radnički

Uoči osvježenja koje je stiglo za vikend, svjedočili smo možda i najvrućijem tjednu ovoga ljeta

Tko je što naumio napraviti na gruntu, radio je to ujutro, prije nego što pripeče. Tako smo dan uoči blagdana Velike Gospe, nešto poslije osam sati, svjedočili živosti u glavnoj Ulici bana Jelačića u Gornjem Kuršancu; brujale su kosilice na sve strane.

– Mi umirovljenici poslije devet više ne možemo izdržati, jedva se diše, zato smo se požurili pokositi i pomesti na vrijeme – ispričali su nam supružnici Slavko i Vera Bajić. Žive točno nasuprot trgovini i parkiću u kojem je spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom te i oni drže svoje imanje u “top izdanju”.

Upravo k njima privukla nas je jarko crvena boja. Sve je u muškatlama, po svim su zidovima, vise s prozora i krovova, u samostojećim su teglama…

– Oboje brinemo za muškatle, svuda su, po cijelom gruntu. Sami na jesen u čašice sa zemljom zapikiramo grančice. Čašice stavimo po prozorskim daskama i na proljeće imamo nove sadnice koje presadimo u tegle – ispričali su nam supružnici Bajić.

Svi u fiću!

Muškatlama treba mnogo vode, a tu je i posebna prihrana. Inače bi požutjele i uvenule, za njih treba brinuti. Kao i čovjek, i cvijet teško diše po ovim vrućinama!

I tako, riječ po riječ, povezali smo crvenu boju s još nečim. Do početka devedesetih iza trgovine ponosno su se crvenjeli dresovi Nogometnog kluba iz Gornjeg Kuršanca. Nagradno pitanje za kvizaše: “Kako se on zvao?” NK Radnički.

– Ah, to su bili dani, ja sam bio half Radničkog. Sjećam se kad sam nas osam vozio na utakmicu u fićeku – prisjeća se sa sjetom Slavko Bajić, inače rodom iz obližnjeg Novog Sela na Dravi.

Vera Bajić je rođena Lesinger, iz susjednih Pušćina. I ona je imala ulogu u nikad prežaljenom nogometnom klubu koji je ugašen prije nešto više od trideset godina.

– Radila sam u voćarstvu, ali imam i završeni tečaj za šivanje. Ja sam im tako šivala brojeve na dresove – prisjeća se gospođa Bajić.

Pronašli su i album s nekoliko fotografija iz nogometnih dana u Gornjem Kuršancu. Na priloženoj fotografiji koja datira iz sredine sedamdesetih poziraju half Slavko Bajić, vratar Željko Koščak i krilo Ivica Mrazović, inače Bajićev kum. Samo Radnički!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3618

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije