NEDELIŠĆE

DOMAĆE I ZDRAVO OPG Rajka Čekunec: Iskoristit ćemo sve što nam je dragi Bog dao

Na 17. Danima dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, koji su se održali u Donjoj Dubravi 25. kolovoza, priznanje za najuređeniji stol dobila je Rajka Čekunec iz Nedelišća

Na 17. Danima dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, koji su se održali u Donjoj Dubravi u nedjelju, 25. kolovoza, dodijeljena su priznanja i za najljepše uređene izlagačke stolove.

Tog je dana prvo mjesto zauzelo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Čekunec iz Nedelišća koje se bavi proizvodnjom džemova, pekmeza i zimnice – i to sve od voća i povrća koje raste u njihovom vrtu.

U svom je kratkom govoru Rajka Čekunec naglasila kako je zahvalna na priznanju jer ona “voli to što radi, i to na način kako su radile naše bake”. 

Recepti i knjige stare više od 60 godina

Kratak, ali sladak govor, koji je raznježio mnoge posjetitelje, privukao je našu pažnju i pitali smo Rajku Čekunec od koga je naučila upravljati imanjem kao što su to nekada naše bake radile. “Naslijedila sam recepte od pokojne mame. Kada je mama umrla s 54 godine, najvažnije mi je bilo da sačuvam njezine knjige o domaćinstvu te knjige i sveske s domaćim receptima.

Mama je rođena 1938. godine, a negdje od 1958. godine je počela skupljati recepte. Znači da su to dragocjenosti stare više od 60 godina”, ispričala nam je Rajka, inače medicinska sestra u Županijskoj bolnici Čakovec koja je tog dana na sajam u Donjoj Dubravi stigla direktno s noćne smjene.

“To su knjige kojima se vraćam kada mi je potreban kakav recept za kolač ili spremanje zimnice. Tamo je zapisano što su jele naše bake, kako su kuhale i kako su vodile domaćinstvo”, kaže Rajka.

Najdraža kiselica s vrhnjem

Na naše pitanje koji recept pamti iz djetinjstva, Rajka kaže kako joj nedostaje mamina kiselica s vrhnjem. “Mama je mene i braću slala na sjenokošu da uberemo listove kiselice. Onda je te listove očistila, usitnila i pomiješala s vrućim kiselim vrhnjem i malo ulja.

Tu je smjesu polijala po kuhanom krumpiru narezanom na kocke. To je bilo jelo siromašnih ljudi, ali takva su jela bila najfinija i najzdravija”, prisjeća se Rajka svog djetinjstva.

Sve kaj Božek da…

Zdrava domaća hrana, bez aditiva i konzervansa postala je kasnije moto njihovog OPG-a. Kako Rajka kaže, radi se o jednostavnim receptima, jednostavnom načinu čuvanja hrane preko zime, onako kako se nekada radilo. “Naslijedili smo voćnjak i gorice, imamo dosta veliki vrt, a premala smo obitelj sve to pojedemo pa smo odlučili krenuti s OPG-om.

Na kraju krajeva, meni je žao svake biljke, svakog voća koje propada ako se ne iskoristi. Zato sve što se može iskoristiti s našeg vrta mi obrađujemo, flaširamo i prodajemo. Sve je 100% iskoristivo. Ako nam je Božek to dal, onda bumo to i iskoristili”, zaključila je Rajka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije