DONJA DUBRAVA

TRUD OD TRI GODINE Anica Horvat iz Donje Dubrave: Za dobravski ljuk potrebno je vrijeme i strpljenje, ali se trud na kraju isplati

Na 17. Danima dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje sreli smo i dvije proizvođačice dobravskog ljuka - Anicu Horvat i Katarinu Mikulan

Od samog našeg dolaska prije samog početka manifestacije oko njihovog je izlagačkog stola bila prava vreva kupaca i posjetitelja.

Velika potražnja

“Danas je velika potražnja za našim domaćim dobravskim ljukom. Nismo ni pola sata na sajmu, a već smo rasprodale sve lučice za sadnju. Pakiranje sjemena od jedne žlice stoji 2 eura, a litra lučica za sadnju 4 eura. Lučice su traženije od sjemena”, rekla nam je Anica Horvat, a Katarina Mikulan nadodala: “Uzgoj dobravskog luka je isplativ, ali je potrebno puno vremena i muke. Proces uzgoja traje tri godine, od sjemena do debelog luka.”

Strpljenje se isplati…

“Prvo debeli luk pustimo da razvije cvijet s kojeg potom skupljamo sjeme. Sjeme prve godine sušimo, peremo u vodi, opet sušimo i peremo… i tako pet puta kako bismo odvojili loše od dobrog sjemena. Loše sjeme koje neće klijati pluta na površini.

Zatim druge godine sadimo sjeme iz kojeg dobivamo lučice. Lučice se vade iz zemlje, spremaju na suho. Treće godine sadimo te lučice iz kojih se na kraju razvija debeli dobravski ljuk. Dug je to proces koji se isplati – dobivamo kvalitetni, domaći, nešpricani, aromatični i zdravi luk. To je luk koji se topi u jelima i daje poseban okus”, objasnila nam je Anica. 

I sami smo probali dobravski ljuk, tradicijsku sortu crvenog luka – napravili smo hajdinsku kašu na dinstanom dobravskom ljuku. Moramo priznati da smo oduševljeni okusom i mirisom, iako smo zbog njega prolili i pokoju suzu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije