PRELOG

PREVARANTICE U PRELOGU? Navodno prikupljaju donacije za gluhe, a bježe kada ih se pita za ispravu ili iskaznicu

U našu se redakciju javilo dvoje čitatelja koji su posumnjali da su žrtve prevare

U našu se redakciju javilo dvoje čitatelja koji su posumnjali da su žrtve prevare. Oboje su su s područja Preloga i doživjeli su sličnu situaciju. Naime, u posljednjih nekoliko dana Prelogom, u centru ili oko trgovina kruži nekoliko ženskih osoba s papirom u ruci te zaustavljaju mještane i traže donacije.

Pobjegla kada je pitao za ispravu

“Sjedio sam na terasi restorana u centru i prišla mi je jedna gospođa. Nije govorila i samo je pokazivala na papir, željela je da pročitam tekst. Pisalo je ‘Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu želi otvoriti međunarodni centar.

Molimo za podršku s potpisom. Hvala.’ Na papiru su već bila upisana imena, poštanski brojevi većinom iz okolice, ali i iznosi koje su ljudi najvjerojatnije donirali. Iznosi su bili od 5 do 50 eura. Odmah sam se sjetio natpisa iz lokalnih i nacionalnih medija od prije nekoliko mjeseci o tome kako nepostojeća udruga prikuplja donacije, a radi se o prevari. Našao sam brzo na mobitelu jedan članak o tome, pokazao ga gospođi i zamolio sam ju za neku ispravu. Brzo se okrenula i otišla. Iskreno, zamalo sam nasjeo jer inače dajem donacije kada se skuplja za humanitarne akcije”, povjerio nam se jedan mladi Preložanin. 

Kći nasjela i dala 5 eura

“Mene je gospođa zaustavila kada sam s kćeri izlazila iz trgovine. Ruke su mi bile pune vrećica. Nisam se ni snašla i već je kći potpisivala papir i dala 5 eura. Kasnije su nam prolaznici rekli da su to prevarantice. Pa zašto se tako slobodno šeću po Prelogu, zašto nitko ne pozove policiju?”, ljutila se gospođa iz Oporovca koja nas je danas nazvala. Savjetovali smo joj da sama ode na policiju i prijavi prevaru. “Za 5 eura se neću sramotiti”, zaključila je ljutito gospođa i poklopila.

Udruga ne postoji

Kada smo potražili udrugu u online Registru udruga, nismo ju našli. A potraga na Googleu je dala sve samo ne pozitivne rezultate. Susrete s članovima “udruge” imali su građani diljem Hrvatske, a došlo je i do fizičkih sukoba kada su građani tražili isprave ili dokaz da udruga doista postoji. Zato pazite, nemojte nasjedati i prijavite policiji ako sumnjate na prevaru!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije