DANI OPĆINE PRIBISLAVEC

NAČELNIK MATIJA LADIĆ Usmjereni smo prema razvoju turizma i mladima

Općina Pribislavec proslaviti će Dane Općine brojnim aktivnostima od 22. do 25. kolovoza, a središnja proslava, svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u 23. kolovoza na nogometnom stadionu „Petar Peršić”

Tradicija da se manifestacije svake godine održavaju na drugoj lokaciji uvedena je protekle godine, kako bi se značajne lokacije u mjestu podjednako predstavile javnosti.

Uz Dane Općine održat će se Međunarodni susret povijesnih jedrilica na aerodromu, a organizirani su i brojni sadržaji za mališane, zabava u stilu osamdesetih godina, tradicionalni teniski turnir te natjecanje u kuhanju grofovske kotlovine.

Na svoje će doći i umirovljenici s društvenim igrama, a neće izostati ni tradicionalna budnica, mještani će se razbuditi uz limenu glazbu 24. kolovoza u šest sati ujutro. Proslava Dana Općine bila je i prilika da se načelnik Matija Ladić osvrne na godinu unazad, projekte koji su odrađeni, ali i ono što općinu očekuje u budućnosti.

Projekti

– Protekla godina je bila uspješna, imali smo više manjih projekata poput uređenja ograda na stadionu ili oko vrtića, rekonstrukciju Ulice Nikole Tesle, ukupno trinaest takvih projekata. Pripremali smo i projekte za ovu godinu, tu je jedna od većih investicija nadogradnja dječjeg vrtića, projekt koji smo počeli preko NPOO pripremati već 2021., a realizacija je pred nama. Ovaj tjedan je potpisivanje ugovora i krećemo u nadogradnju. Time ćemo dobiti kapacitete za još 60 mališana, odnosno ukupno za 130 djece, ističe načelnik te dodaje:

– Projekt koji nas jako veseli je projekt Međimurske županije, rekonstrukcija našeg poznatog kaštela i prema svim planovima i taj projekt bi trebao ubrzo krenuti u realizaciju. Ta dva projekta ukupno su oko 9 milijuna eura investicije u naš kaštelski breg, i njima možemo pokrenuti daljnji razvoj Pribislavca. Što se tiče kaštela, u turističkom smjeru, što se tiče vrtića, privlačenjem mladih obitelji, doznajemo od načelnika. Nakon toga slijede daljnji koraci, širenje građevinskih zona i razvoj turizma, a planirani park „Zelena oaza Čakovca” će dodatno povezati Pribislavec i Čakovec.

– Već duže razmatramo i opciju spajanja kaštela i Čakovca šetnicom koja bi se protezala preko poljskih puteva, od samog kaštela prema Mihovljanu sa završetkom kod groblja, odnosno obilaznice. Pribislavec ima što prezentirati turistima, od dvorca i aerodroma do vožnje kočijom, i te segmente treba povezati u cjelinu, a to je posao na duže staze, ističe načelnik te napominje da kod takvih projekata priprema dokumentacije traje duže, pa na kraju ispada da se dugo ništa ne radi, a onda se radovi odrade brzo, ali ništa se ne može bez pripremnih faza i dokumentacije.

Izazovi

Općina se nosi i s brojnim izazovima, pa Matija Ladić ističe:

– Izazov je romsko naselje, jedna boljka koja nas muči. Na početku mog mandata odradili smo par projekata na kojima je romska zajednica profitirala ali nakon toga smo postali kamen spoticanja iako smo imali niz investicija u naselju, od sanacije otpada do izgradnje dječjeg igrališta koje je već devastirano. Bili smo prozivani, a vijećnici iz redova nacionalne manjine su dali ostavku kad su se morali početi baviti svojim poslom.

Ostavku je dao i predsjednik Vijeća i u tom nekom segmentu romska manjina je bez vodstva. Čak je i Vlada RH raspisala izbore za zamjenika načelnika ali nije bilo ni jednog kandidata. Unatoč tome, ima i dobrih pomaka, odvoz otpada je uspostavljen i oko polovice naselja plaća, iako je problem što se smeće ne sortira. Nažalost, izazov koji nas je dočekao se vuče iz godine u godinu, ističe načelnik te dodaje da je još uvijek problem i palež zbog sekundarnih sirovina i spaljivanje otpada.

– To je problem za svakodnevno funkcioniranje kako općine tako i stanovnika Pribislavca, ali i Čakovca. Međutim, nema institucije koja je spremna ozbiljno se pozabaviti time. Imamo zakonske mogućnosti, ali teško ih možemo sprovesti u djelo, napominje načelnik.

S optimizmom

Unatoč problemima, optimizma ne nedostaje, kao ni volje i ideja:

– Mislim da se dobro nosimo sa svim problemima, dosta stvari i projekata smo odradili na dobar način, da se ne vraćamo u prošlost, ali nakon svih nedaća koje su zadesile Općinu na negativan način, više nema kostura u ormaru. Svaki projekt smo napravili u skladu sa zakonom, sav novac koji dolazi u Općinu ili je na računu za investicije il se utrošio u iste, doznajemo od načelnika. Nezaobilazno je bilo i osvrnuti se na spomenute kosture u ormaru, odnosno pomalo zaboravljene istrage oko nestanka novca iz Općinske blagajne pa doznajemo:

– Tresla se brda, rodio se miš. U kojoj fazi je istraga ne znam jer ne mogu dobiti informacije, postupak je tajan. Znam manje nego sam znao 2021.. Nakon što smo prijavili sve nestanke, znamo samo da se provodi istraga i da još ni jedno ročište nije održano, ističe Matija Ladić. Unatoč tome, Pribislavec se razvija.

– Imamo još nekoliko projekata koji se završavaju a za neke smo u procesu pribavljanju dokumentacije, tu mislim na igrališta, sanaciju cesta, komunalnu infrastrukturu.Moram zahvaliti svim županijskim tvrtkama koje nam pomažu, od Međimurskih voda, HEP-a, ŽUC-a…,i s kojima se brzo uspijemo dogovoriti i krećemo s realizacijama. Naravno, ono čime ćemo se baviti i dalje je dječji vrtić, uz samu rekonstrukcije u postupku smo da vrtić postane općinski, a to se mora administrativno posložiti, napominje Matija Ladić. Iduće godine su i izbori, pa smo upitali načelnika hoće li se opet kandidirati, međutim, odgovor na to pitanje još se ne zna, ali kad priča, priča o dogoročnim projektima.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije