Pušćine

SVI SU ŠOKIRANI Pušćinčani ne žele gradilišta, zadržat će kukuruz!

Svi smo u općinskoj upravi šokirani, kaže načelnik Novak

S Pušćinčanima je, znate već, uvijek zanimljivo. Dvije udruge žena, dva vatrogasna društva, prve i druge Pušćine pa vječita svađa jesu li Turska oni južno ili sjeverno od crte…

Ovih dana otkrili smo novi biser, dio Pušćinčana izrijekom je odbio privođenje građevinske zone namjeni, što bi im silno podiglo vrijednost zemljišta.

U tijeku je bila, to jest službeno je još u tijeku rasprava o prijedlogu “Urbanističkog plana uređenja (UPU) središnjeg dijela Pušćina”. Riječ je o prostoru između Nove i Školske ulice, uz još jedan “falaček” južno od Nove.
U sportskom domu je održano javno izlaganje na koji su se odazvali zainteresirani mještani. Predložen im je plan, a načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak prenio nam je kako je završilo:

– Ne znam što reći, s jedne strane svi smo u općinskoj upravi šokirani, s druge strane mi je žao, a s treće … ne možemo tu ništa. Priča je počela tako što je Vijeće mjesnog odbora predložilo da se taj dio naselja, koji prema planovima već jest u građevinskoj zoni, privede namjeni, da se tamo omogući gradnja. Da bi se to moglo izvesti treba se znati gdje bi išle ceste, gdje objekti… Stoga je potreban UPU i mi smo pokrenuli njegovu izradu. Željeli smo ljudima omogućiti korištenje i razvoj tog prostora. UPU-om se još ništa ne određuje, a naročito se nikome ništa ne uzima. Kad se on donese, na ljudima je odluka jesu li za komasaciju i izradu uličnih koridora. Svi već znaju kako to ide, komasirali smo Zavrtje u Nedelišću – priča nam načelnik Novak.

Općina odustaje

I tako je krenuo javni uvid u potkrovlju sportskog doma. Već je i sam uvod u događanje dao naslutiti da neće ići glatko. Stigla je elektronska poruka osobe koja se protivi urbanizaciji prostora, uz istaknut stav: “NEDAM!”

– I tako su došli neki mještani i jednostavno rekli da nisu za to. Do kraja javne rasprave najavili su da će dostaviti pisana protivljenja. Bude li tako, odustat ćemo od svega i nećemo donijeti taj UPU – kaže i čudi se svemu.
Podsjeća kako se kaže da “kvadrat polja vrijedi 2 eura, a kvadrat građevinskog zemljišta 20 eura”.

– Ispalo je da Općina nekome želi nešto uzeti. Šokirani smo, rekli smo im da to radimo za njihovu korist. UPU je samo prijedlog, a da je i usvojen, nitko vlasniku ne bi branio na parceli i dalje imati kukuruz ili šljive. Ne mogu se tu silne zgrade graditi – ističe.

Što se točno dogodilo nije nikome jasno, šuška se da je jedna zainteresirana osoba “nahuškala” starije vlasnike okolnih parcela da se usprotive donošenju tog plana, jer ima neke svoje ideje i zamisli.

– Pitanje je jesu li ti stariji mještani shvatili o čemu je točno riječ. Bojim se da su samo oštetili svoje nasljednike koji će možda za 15 godina tu željeti graditi, ili pak unosno prodati parcelu. No na skupu su čak rekli kako će zatražiti da se to područje izuzme iz građevinskog područja. Za ovakav slučaj još nisam čuo – snebiva se.

A sad na Krče…

Dođe li do toga doista, bit će to u potpunosti povratni proces, kojim se u prostorno-planskoj dokumentaciji taj prostor uklanja iz građevinskog područja.

No kad jednom smrkne drugom svane. Načelo je da se sa širenjem građevinskih zona ne pretjeruje te da se prvo popunjavaju postojeće. Ovime je tako otvorena mogućnost većeg širenja na drugom prostoru u Pušćinama, na osjetno većim Krčima koji se nalaze južnije.

– Ima zainteresiranih za Krče te predsjednik mjesnog odbora kaže kako će donijeti pisma namjere. Taj prostor još nije u građevinskom području pa prvo treba mijenjati prostorni plan. On će do kraja godine biti promijenjen te ćemo potom, kako se to i radi, krenuti u izradu UPU-a za Krče – zaključuje ovu sagu načelnik Novak. A tko zna, možda se do kraja javne rasprave i promijeni stav mještana…

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije