županijska bolnica čakovec

NOVO U ČAKOVEČKOJ BOLNICI Elastomerske pumpe za liječenje boli

Prvi pacijent u ŽB Čakovec je bio vrlo zadovoljan terapijom koja je prošla uredno i bez komplikacija

Nešto novo u Županijskoj bolnici Čakovec. Elastomerske pumpe – predstavljaju novu metodu liječenja boli u Ambulanti za bol ŽB Čakovec

Dizajnirane su za kontinuiranu isporuku određenog lijeka. Preduvjet za primjenu analgezije je prethodno postavljen supkutani ili venski sistem (tzv.” braunila“) . Spremnik se napuni adekvatnim lijekovima u bolničkim uvjetima , te se instalira u elastomersku pumpu .

-Pumpa se priključi pacijentu koji se potom otpušta kući i vraća nakon isteka doze (obično 2 do 3 dana ) na postavljanje nove elastomerske pumpe. Kod kuće pacijent je mobilan i omogućen mu je normalan život, bez bolova, s obzirom na to da ne mora boraviti u bolnici zbog primjene analgetske terapije!

Indikacije za postavljanje su ambulantni pacijenti koji trpe neizdržive bolove bilo koje etiologije , a koji nisu dovoljno kupirani kombinacijom peroralnih ili parenteralnih analgetika. Elastomerske pumpe nisu metoda liječenja za sve bolesnike, većinom su za onkološke pacijente. Ne zahtijevaju održavanje, rade neovisno bez ikakve elektronike i jednokratne su upotrebe!

Prvi pacijent u ŽB Čakovec primio je kontinuiranu analgetsku terapiju primjenom tzv. elastomerske pumpe u srpnju 2024., u ukupnom trajanju liječenja kroz 3 tjedna. Pacijent je bio vrlo zadovoljan terapijom koja je prošla uredno, bez komplikacija, a analgezija je bila izuzetno zadovoljavajuća. Početkom kolovoza 2024. započeta je primjena elastomerskih pumpi za potrebe liječenja onkološkog pacijenta na odjelu Ortopedije radi neizdrživih bolova a koji nisu bili adekvatno kupirani peroralnom terapijom.

Procesu uvođenja elastomerskih pumpi prethodila je ciljana edukacija osoblja Ambulante za bol ŽB Čakovec – dr. Pernar i dr. Selec, a koji planira proširivanje indikacija i na postoperativnu bol ortopedskih i kirurških pacijenata naše bolnice

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije