POGLED PREMA GORE

NE PROPUSTITE Večeras nas čeka rijetki plavi supermjesec: Zagarantiran spektakl na noćnom nebu

Večeras poslije 20 sati pruža nam se jedinstvena prilika za svjedočenje rijetkom astronomskom fenomenu – plavom supermjesecu

Ako nam vremenske prilike budu naklonjene, iako su trenutne prognoze nepovoljne zbog mogućeg nevremena, očekuje nas spektakularan prizor na noćnom nebu. Mjesec će zasjati u svom punom sjaju i biti vidljivo veći nego inače, stvarajući nezaboravan vizualni doživljaj.

Plavi supermjesec nastaje kada Mjesec dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej. Dok kruži oko Zemlje po eliptičnoj putanji, postoje dvije ključne točke – perigej, kada je najbliži Zemlji, i apogej, kada je najudaljeniji.

Kada se pun Mjesec nađe u perigeju, govorimo o supermjesecu, dok je suprotni fenomen, kada je Mjesec u apogeju, poznat kao mikromjesec. Ova večer će nam donijeti upravo takav plavi supermjesec, koji će se činiti čak 23.000 kilometara bližim nego inače, što će mu dati poseban sjaj i veličinu.

Iako naziv “plavi mjesec” može zavarati, on se odnosi na rijetkost pojave, a ne na stvarnu boju Mjeseca. No, to nimalo ne umanjuje veličanstvenost prizora koji nas očekuje. Ova pojava dodatno je posebna jer će nam u iduća četiri mjeseca pun Mjesec biti u položaju supermjeseca, no samo će ovaj put biti riječ o nezaboravnom plavom mjesecu, piše Tportal.

Ako nam oblaci dopuste jasan pogled na nebo, ova večer bit će još zanimljivija zahvaljujući tome što će uz plavi supermjesec biti vidljiv i planet Saturn. Ljubitelji astronomije moći će uz pomoć dalekozora ili teleskopa uživati u pogledu na Saturnove prstenove, što će ovaj astronomski događaj učiniti još posebnijim.

Stoga, ako vremenski uvjeti budu povoljni, ne propustite priliku uživati u ovoj rijetkoj i spektakularnoj pojavi. Plavi supermjesec obećava biti jedan od najsvjetlijih i najposebnijih prizora ove godine, a dodatak Saturna na nebu stvorit će prizor koji će se dugo pamtiti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije