OVOGODIŠNJE BERBE

A KAD VI BERETE? Klimatske promjene pomiču granice: Vinogradari u Međimurju suočeni s ranijim berbama

Svi smo svjedoci značajnih promjena u vremenskim prilikama, koje su dovele do pomicanja sva četiri godišnja doba

Temperature su sve više, a snijega i jakih hladnoća ima sve manje. Iako ove promjene donose i neke prednosti, njihov negativan utjecaj najviše osjete poljoprivrednici, koji se moraju prilagođavati sve nepredvidljivijim uvjetima.

Jedna od skupina koja se posebno suočava s ovim izazovima su vinogradari diljem Sjeverne Hrvatske. Sve ranije berbe grožđa postale su novo normalno, što zahtijeva brze prilagodbe i promjene u uobičajenim radnim ciklusima.

“Znalo se brati i krajem kolovoza prije, ali takvom vremenu ja osobno nisam još svjedočio,” rekao je jedan od vinogradara u Vučetincu, opisujući svoje iskustvo s ovogodišnjom berbom.

Ovakvi komentari nisu rijetkost među vinogradarima u Međimurju, gdje su ranije berbe već postale uobičajena pojava.

Na međimurskim bregima grožđe se ove godine bralo čak prije blagdana Velike Gospe, što je znatno ranije u usporedbi s tradicionalnim berbama koje se obično odvijaju sredinom rujna ili početkom listopada.

Ove promjene stvaraju dodatni pritisak na vinogradare, koji moraju prilagoditi svoje metode uzgoja i berbe kako bi se nosili s novim vremenskim uvjetima.

Klimatske promjene nisu samo izazov za vinogradare, već i za širu poljoprivrednu zajednicu. Pitanje koje se postavlja je kako će se vinogradari i poljoprivrednici u budućnosti prilagoditi ovim promjenama i što će to značiti za kvalitetu i količinu njihovih prinosa.

A vi, kada planirate ovogodišnju berbu? Možda ćete se i vi ove godine naći u neobičnoj situaciji, berući grožđe znatno ranije nego inače.

U svakom slučaju, prilagodba i brzo reagiranje postaju ključni čimbenici uspjeha u ovim novim klimatskim uvjetima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije