trud i upornost

BISERA TOPČAGIĆ Mlada atletičarka iz Nedelišća ponosna je vlasnica čak sedam pari zlatnih medalja!

Hrvatski školski sportski savez od 2008. godine organizira Državno prvenstvo učenika s intelektualnim teškoćama na kojem se okupljaju učenici zaljubljeni u sport iz svih krajeva Hrvatske

 Vrijedni sportaši posljednjih godina igraju stolni tenis, pikado i plivaju te se natječu u atletskim disciplinama i u štafeti, a od školske godine 2014./15. stalna natjecateljica na Državnom prvenstvu iz atletike je Bisera Topčagić (19) iz Nedelišća, učenica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Kad je bila mlađa nastupala je u konkurenciji djevojčica, a kasnije, kao i ove godine, u konkurenciji djevojaka.


– Ne samo da idem na državno natjecanje već 10 godina, nego i svaki puta osvajam medalje, pohvalila se Bisera pokazujući nam što je sve skupila tijekom godina. Natječe se u disciplinama trčanje na 60 metara i u bacanju loptice od 200 grama za djevojke s umjerenim intelektualnim teškoćama. Prva mjesta u svojim je disciplinama osvojila gotovo svake godine od kako se natječe, pa tako ima čak sedam pari zlatnih medalja, dok je 2015./16. školske godine osvojila dva druga mjesta, odnosno dva srebra. Objasnila nam je i da je zbog sudjelovanja u sportskim aktivnostima posjetila brojne hrvatske krajeve koje vjerojatno inače ne bi vidjela, a puno je toga i naučila putujući.


Na jedrilici


Za nagradu je Bisera prije pet godine s profesoricom tjelesne i zdravstvene kulture Ivanom Tkalec sudjelovala i na 10. međunarodnoj floti. – Bili smo na jedrilici nekoliko dana, više gradova smo posjetili i svašta vidjeli. Zahvaljujući natjecanjima upoznala sam i nove prijatelje. Jako sam sretna što se sa svaki put s Državnog kući vraćam s medaljama, naglasila je.


Obje discipline voli jednako


– Lopticu moramo baciti što dalje možemo, a istrčati što brže. Trčanjem sam se počela baviti kad sam krenula tu u školu, već sa sedam godina. Prvo sam tu u školi sve pobjeđivala, jako volim trčati, a onda smo krenuli i na natjecanja, objašnjava Bisera i dodaje da trčanje najviše voli upravo zbog toga što je jako dobra u tome, ali jednako joj je drago i bacanje loptice.

Velik vjetar u leđa polaznicima COO daju učitelji koji ih potiču da se bave sportskim i drugim aktivnostima. Uspjeh koji niže iz godine u godinu ostvarila je i u ožujku u Poreču gdje se održavalo ovogodišnje Državno prvenstvo za učenike s intelektualnim teškoćama. Na natjecanju je sudjelovalo oko 350 učenika iz cijele Hrvatske, a među njima su bili Bisera i njezini školski prijatelji iz COO koje su vodili treneri i učitelji Santino Debelec i Vedran Vurušić.

Bisera ni ovaj puta nije razočarala te je kao i obično osvojila dva zlata u svoje dvije discipline.

– Svaki puta je veliko veselje kad pobijedim. Jako sam sretna. S učiteljima tjelesnoga na nastavi trčimo i vježbamo. Imamo dvoranu, a vrijeme provodimo i vani, kazala je Bisera koja s bratom Elvisom, također dobrim trkačem, živi s udomiteljima, obitelji Trojnar.


– Doma imam već puno ladicu tih medalja, nemam ih više kamo spremati, smije se dodajući za kraj da osim što vježba trčanje i bacanje loptice, u sklopu nastave svaki petak ide i na plivanje. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3616

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije