SVETA MARIJA

POVODOM DANA OPĆINE Načelnica Đurđica Slamek o godini razvoja i budućim planovima

Općina Sveta Marija svoje dane slavi uz blagdan Velike Gospe, a upravo su ti dani prepuni zanimljivih događanja za sve mještane

Proslava Dana općine započela je i ove godine starim seoskim igrama u Črnoj Pešti, koncertom zbora Udruge umirovljenika, a nastavila se tradicionalnim vatrogasnim natjecanjem sa zaprežnim špricama kao i predstavom u Svetoj Mariji. No, Sveta Marija i naselje Donji Mihaljevec ne žive užurbano samo tih petnaestak dana već punih godinu dana.

– S obzirom na to da sam u zadnjoj godini mandata, ponajprije bih željela zahvaliti svim svojim sumještanima na pomoći, savjetima, strpljenju i podršci u kapitalnim projektima koje smo odradili i koje, srećom, privodimo kraju, rekla je načelnica Đurđica Slamek.

Proteklu godinu u svetomarskoj općini obilježila su tri kapitalna projekta, a to je finalizacija radova i uređenja mjesta nakon izgradnje kanalizacije što je ujedno bio i najveći projekt od kako općina postoji, zatim izgradnja sportske dvorane s dvije učionice te nadogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića.

– Ovim smo projektima omogućili našim mještanima da imaju kompletnu komunalnu infrastrukturu, a što je za mnoge općine još uvijek samo velika želja. Prema financijskim mogućnostima Općine rješavali smo i oborinsku odvodnju, a posebno sam ponosna na uređenje javne površine oko crkve Uznesenja BDM te uređenje zelenih površine koje su tijekom izgradnje odvodnje otpadnih voda bile devastirane.

Hortikulturno smo uredili pakove u Ulici Vladimira Nazora (Sitnice), Vatrogasni park u Ulici Ivana Žbulja i Črnoj Pešti te je uz potporu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u potpunosti uređen i zacijevljen i drugi park u Ulici Vladimira Nazora, a hortikulturno se uredilo još nekoliko lokacija u Svetoj Mariji dok je u Donjem Mihaljevcu uređen park u Ulici Andrije Habuša, navela je načelnica.
Srce mjesta

– Provodili su se i projekti u kojima se nije gradilo, ali koji su isto tako veoma važni. Tako smo zajedno s Centrom za pomoć u kući Međimurske županije provodili projekt „Zaželi“ koji je kroz ovih nekoliko godina obuhvatio velik broj korisnika, starijih osoba kojima je potrebita pomoć te zajedno s Gradom Prelogom projekt „Za obitelj“ koji je omogućio djeci dulji boravak u Dječjem vrtiću.

– Sportska dvorana stavljena je pod krov te je zatvorena vanjskom stolarijom, a od ove godine radovi na sportskoj dvorani su nastavljeni. Naručene su podne obloge i keramika kao i unutarnja stolarija. Opremu za sportsku dvoranu je Međimurska županija kandidirala na natječaj resornog ministarstva te očekujemo da će se barem dio potrebnih financijskih sredstava i dobiti.

Do početka ove pedagoške godine trebale bi biti završene dvije učionice koje se grade u sklopu sportske dvorane što bi omogućilo da se od jeseni u našoj osnovnoj školi počinje provoditi jedno smjenska nastava. Kompletna sportska dvorana će se završiti do kraja kalendarske godine te će biti stavljena u funkciju ukoliko će se uspjeti završiti i vanjsko uređenje koje obuhvaća izgradnju parkirališta, rukometnog i košarkaškog igrališta te atletske staze i hortikulturno uređenje. Naime, bez vanjskog uređenja dvorana ne može dobiti uporabnu dozvolu, a bez nje ne može biti stavljena u funkciju, kaže načelnica.

Druga veoma važna investicija koja se upravo provodi je nadogradnja Dječjeg vrtića Kockavica što je s opremanjem i vanjskim uređenjem investicija ukupne vrijednosti više od 800 tisuća eura, a od tog iznosa NPOO-a financira projekt u iznosu od 323.8 tisuća eura što nije zanemarivo, ali je u svakom slučaju premalo.

– Vjerujem da će naši mališani u slijedećoj kalendarskoj godini krenuti u nadograđeni vrtić koji ćemo do njegovog otvaranja i opremiti potrebnom opremom, uz uređenje vanjskog prostora kako bi boravak djeci u vrtiću bio što ugodniji i kako bi odgojitelji imali što bolje uvjete za rad. Otvorit ćemo još jednu vrtićku skupinu što će uvelike doprinijeti visokom standardu koji želimo da ima naš dječji vrtić Do tada molim roditelje i odgojitelje za strpljenje i razumijevanje, navodi.

Pomoć

– Pored svih tih investicija pokušavamo, u što je većoj mjeri moguće, pomagati našim mještanima. Preuzeli smo sufinanciranje dječjeg vrtića u 65 postotnom iznosu, financiramo pomagače za djecu s posebnim potrebama, prijevoz učenika iz Donjeg Mihaljevca u OŠ-u Sveta Marija, sufinanciramo školu u prirodi i maturalna putovanja djeci, dajemo učeničke stipendije za deficitarna zanimanja te stipendije studentima, svake godine se dodjeljuje i dar za novorođeno dijete kao i bonovi mještanima s malom mirovinom te poticaje za rekonstrukciju/izgradnju obiteljskih kuća. Također sufinanciramo projekte naših udruga u najvećoj mjeri koliko nam to dopušta naš proračun, a pomažemo i našoj župi u realizaciji njihovih projekata, spominje Slamek.

Sigurnost

Pored velikih projekata, odrađen je i projekt postavljanja LED rasvjete od NK-a Drava do županijske ceste uz kanal što je bilo djelomično financirano iz Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine a ove godine je u potpunosti završena LED rasvjeta od Svete Marije do Donjeg Mihaljevca.

– Rasvjetu i video nadzor smo postavili i na groblju krajem protekle godine, a ove je godine video nadzor postavljen i na domu kulture u Svetoj Mariji. Realizirali smo i projekt Rekonstrukcija termotehničkog sustava u domu kulture u Donjem Mihaljevcu u vrijednosti od 39,5 tisuća eura. Završena je pješačko-biciklistička staza u Ulici Andrije Habuša, a u tijeku je i dobivanje suglasnosti na projekt produženja pješačko-biciklističke staze od državne ceste do ambulante i od autobusnog stajališta do Glavne 30. U tijeku je i izrada prometnog elaborata za oba naša naselja za koji još trebamo dobiti suglasnost MUP-a te ćemo uz vertikalnu i horizontalnu signalizaciju postaviti i dvije kamere za nadzor brzine.

Planovi

– Planova i želja ima mnogo. No, mnoge od njih ovise o visini proračuna, ali i raspisanim natječajima. Nalazit ćemo načine da nam većina projekata bude sufinancirana makar i u manjoj mjeri kako bismo ih mogli što više realizirati. Imperativ je završiti sportsku dvoranu s učionicama i dječji vrtić, a dogodine planiramo izgradnju dijela pješačko-biciklističke staze uz državnu cestu i potpunu rekonstrukciju ceste Sveta Marija-Donji Mihaljevec s biciklističkom trakom, kaže načelnica. U planu je i uređenje kupališta, izgradnja dječjeg igrališta, stolova s klupama i roštilja, a nakon toga i sportskih terena za odbojku, boćalište, mali nogomet. Nastavit će i s rješavanjem oborinske odvodnje kao i s izgradnjom pješačko-biciklističkih staza u oba naselja, a želja je i da domovi kulture dobiju svoje sunčane elektrane kako bi se smanjili troškovi električne energije.

– Povodom Dana Općine i Župe svim sumještanima želim lijepu zabavu, a svim hodočasnicima dobrodošlicu u našu Župu, poželjela je načelnica Đurđica Slamek.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3616

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije