GRADSKA SJEDNICA Projektiranje južne zaobilaznice preuzima država, a grad se fokusira na obnovu kuće i protupoplavne mjere

Aktualni sat 24. sjednice Gradskog vijeća – o protupoplavnim mjerama, južnoj zaobilaznici, novoj kući u vlasništvu grada i uznemiravanju građana

Marijana Breglec: Dobar dan svima. Već duže vrijeme smo svjedoci da se po našim ulicama kreću 1-2 vozila s razglasom, gdje mole građane za sekundarne sirovine, znači televizor, frižder, što već i ovoga puta čak i nedjeljom nakon osam navečer, pa smatram da je to neprimjereno i što se može učiniti po tom pitanju.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Da, pa znam skoro na pamet tekst koji puštaju na kazetu: „Skupljamo stare veš mašine, računala, televizore, sekundarne sirovine i tako dalje“ i da zaista bilo je sad prošlu nedjelju osam sati navečer prošlo. Ja smatram da je to teroriziranje građana, znači neću reći da je kada neko nešto skuplja loše, ali način je neprimjeren. Po tom se pitanju nešto mora učiniti i ja molim gradske službe da se uputi policiji dopis kako bi se upozorilo na to. Neka se skupljaju sirovine, da se ne baca negdje, ali nema razloga da se ometa građane u neprimjerenjim terminima Znači nek skupljaju, ali nek se upristoje.

Željka Blagus: Dobar dan, lijep pozdrav svima, ja isto imam jedno pitanje za gradonačelnika. Prije par mjeseca je kupljena kuća u Martinskoj ulici, pa me zanima kako teku, u kojoj je funkciji i obnavljanje taj objekt i za koju svrhu?

Gradonačelnik Dražen Srpak: Maloprije sam to zapravo rekao, ali ponovit ću. Imamo dva projektanta, jedan će projektirati taj zeleni dio ozelenjivanja, a drugi će projektirati samu zgradu moramo prilagoditi projektnom pozivu. Zgrada mora biti energetski efikasna, mora imati sve one moderne atribute, toplinske pumpe i ostalo. To će sve biti u narednom razdoblju i do kraja godine bismo mi trebali imati ne samo građevinsku dozvolu i projekt nego se i prijaviti za financiranje. U pitanju su projekti s kojima se može dobiti milijun eura sto posto bez povrata i na to ciljamo.

Kristijan Antolović: Na zadnjem vijeću na Svečanoj sjednici je prisustvovao ministar Butković i tamo je kolko se ja sjećam spomenuo da bi se uskoro mogla projektirati zaobilaznica južna Mursko Središće pa me zanima da li se po tom pitanju možda što već poduzelo?

gradonačelnik Dražen Srpak: Evo i to sam bio već odgovorio. Znači mi smo odmah nakon tih događanja uz Dan grada i kad je to bilo dogovoreno napravili projektni zadatak jer je bio cilj da projektira Grad. Međutim, kad smo krenuli na sastanke s urbanizmom, županijskim, onda je došlo do zaključka da to ne može biti zato jer je u prostornom planu i grada i županije ucrtana državna cesta, a mi ne možemo kao lokalna samouprava projektirati državnu cestu.

Zato smo onda bili na sastanku kod ministra Butkovića i direktora Hrvatskih cesta Škorića i oni su preuzeli na sebe sad daljnje radnje, znači sam projekt bi trebale projektirati Hrvatske ceste sa studijom utjecaja na okoliš, što ja znam da je ispravnije jer nama to ne bi bilo ni lako ni jednostavno jer mi nemamo taj kapacitet niti kadar, niti znanja da bi se s tim mogli kvalitetno nositi, pa bi onda moglo biti prigovora i tako dalje pa sigurno da je zapravo bolje da to projektira onaj ko će to i financirati. Iza godišnjih bi to trebalo krenuti.

Miljenko Cmrečak: Prisjećajući se, dobri dio prošle godine tu je bila velika poplava, odnosno bio je visok vodostaj rijeke Mure. Povijesni vodostaj rijeke Mure je bio 5 metara i 43 centimetara. Mi imamo dobro opremljeno vatrogasno društvo, civilna zaštita nam je organizirana što govori u prilog tome da smo dobro organizirani. Međutim s obzirom na takvu vrstu ugroze koja može dovesti do velike materijalne štete i ljudskih žrtvi, bitno je da se poboljšavaju mjere zaštite od poplave, pa me interesira jesmo li mi nešto po tom pitanju učinili?

Gradonačelnik Dražen Srpak: Da istina, lani je bila ta povijesna poplava s povijesnim vodostajem u kojoj je centar ostao suh. Na žalost Murska ulica je nešto plivala. Međutim to je bez tehničkih rješenja nemoguće spriječiti, pa smo odmah kad se to smirilo krenuli u sastanke s Hrvatskim vodama, zagazili smo daleko i duboko u rješavanje toga. Ovih dana je došao mail vezan na tu temu.

Znači tamo se projektira jedna vodna građevina koja će ujedno služiti kao most koji će spajati Mursku ulicu i Matije Gupca tak da imamo nekako sličnu situaciju kao ovdje u centru gdje mi Muru odrežemo u toj točki sa onim zidićem protu poplavnim. Ista situacija će biti i tamo, znači vodna građevina, lijevo i desno dio nasipa i s time je Murska ulica ja bih rekao zauvijek odrezana od vodostaja rijeke Mure, a bez toga ništa. Uz to, nabavili smo jednu pumpu iz Njemačke, veliku pumpu koja je imala nekih 30 radnih sati, dobili smo je na poklon, samo smo prijevoz platili, bila je u jednoj velikoj tvornici gdje nikad nije zapravo radila samo je radila kad su ju testirali. Još jedna pumpa od Hrvatskih voda je na vidiku, jedna velika pumpa koja bi tu bila stacionirana kod nas i tako da smo mi nekako došli u puno lagodniju fazu.

I nabavili smo navalno vozilo, cisternu. Kad je bila poplava nekoliko puta me zvao ministar Božinović i sam premijer pa su me pitali kako mogu pomoći i ja sam im rekao da u ovom trenutku sad više nikako, mi smo se snašli koliko smo mogli, ali trebat će nešto. Na tom tragu je upravo došla i ta cisterna jer moglo bi se tu dogoditi i zagađenje vode, pa nam je to bilo jako potrebno, a našem vatrogastvu korisno.

Miljenko Cmrečak: Isto tako možda bi bilo zgodno da se malo obnove spomenici/skulpture koje imamo.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Može, ja sam isto to primijetio.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije