dan ljevaka

POSEBAN DAN Svjetski je dan ljevorukih osoba, evo po čemu su jedinstveni

Ljevaci čine između 10 i 12 posto svjetske populacije, ali stvarni broj mogao bi biti i veći. Mnogi ljevaci su, zbog pritiska na korištenje desne ruke, razvili vještinu korištenja obje ruke. Srećom, ta praksa se danas sve više napušta

Istraživanja su otkrila značajne razlike između ljevaka i dešnjaka:

-Kod ljevaka, obje polutke mozga su podjednako razvijene, dok dešnjaci obično imaju razvijeniju lijevu polutku mozga koja kontrolira desnu stranu tijela.

-Ljevaci posjeduju veći broj živčanih vlakana u mozgu, što omogućuje brži prijenos informacija između mozgovnih polutki. Ova karakteristika se povezuje s boljom prostornom orijentacijom i uspješnošću u područjima poput matematike i arhitekture.

-Dešnjaci pokazuju veću osjetljivost na desnu stranu tijela, dok su ljevaci jednako osjetljivi na obje strane.

-Kada ljevaci trebaju obavljati zadatke desnom rukom, često su uspješniji u tome nego dešnjaci kada koriste lijevu ruku. Na primjer, ljevaci lakše nauče pisati desnom rukom nego dešnjaci lijevom.

-Desna ruka kod dešnjaka obično je nešto veća i jača, dok su kod ljevaka obje ruke u pravilu podjednako razvijene.

-Iako je ljevorukost nasljedna osobina, to ne znači da će dijete čiji su oba roditelja ljevaci nužno biti ljevak.

-Oko 90% beba u majčinom trbuhu sisa palac ruke koja će kasnije postati dominantna, što se može vidjeti na ultrazvuku. Ovaj podatak je u skladu s udjelom ljevaka u općoj populaciji.

MENSA ističe da je među ljevorukima više genija s kvocijentom inteligencije (IQ) iznad 140. Ljevoruci pojedinci često su iznimno talentirani matematičari, arhitekti i umjetnici. Iako se ljevaci ponekad suočavaju s nespretnošću u svijetu dizajniranom za dešnjake, njihov uspjeh u pojedinačnim sportovima poput tenisa, boksa i mačevanja je izrazito zapažen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije