OPĆINA NEDELIŠĆE

SRC TRATE Načelnik Novak: Dosta je bilo tužbi, stadion se mora obnoviti!

Danas, 9. kolovoza u prostorijama SRC Trate u Nedelišću održala se konferencija za medije koju je sazvao načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak

Danas, 9. kolovoza u prostorijama SRC Trate u Nedelišću održana je konferencija za medije koju je sazvao načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Najavljena tema konferencije bila je informiranje javnosti o postojećem stanju na stadionu SRC Trate te potpisivanje ugovora s tvrtkom Hidroing d.o.o. za radove na sanaciji stadiona, izgradnji nadstrešnice i dovršenju kompleksa SRC Trate u Nedelišću.

Na potpisivanju su, uz načelnika Novaka, bili prisutni i Sanja Zorković, direktorica Nekretnina Nedelišće d.o.o. koja upravlja SRC Tratama, Danijel Risek, direktor tvrtke Hidroing d.o.o., Aleksandar Puklavec ispred AK Nedelišće te Deni Korent ispred NK Nedelišće, kao predstavnici korisnika.

Stadion je trebao biti jedna lijepa priča, ali…

Već na početku konferencije načelnik Nikola Novak ukratko je spomenuo u kakvom se stanju nalazi SRC Trate te pozadinu propadanja zgrade: “Stadion Trate u Nedelišću dovršen je 2013. godine i to je trebala biti jedna lijepa priča jer je stadion lijepo zamišljen. Iako je predviđen kao dom Nogometnog kluba Nedelišće i Atletskog kluba Nedelišće, on je trebao služiti i za sport i rekreaciju za brojne naše sugrađane. Trebao je to biti moderan stadion s nogometnim terenom, s atletskim stazama, s tribinama s obje strane, brojnim svlačionicama i kafićem. No priča se drugačije razvila i odmah po dovršenju je bilo jasno da su se pojavili određeni problemi s kvalitetom radova. Najveći problem u tome svemu predstavljaju padaline, kiša i snijeg, koje zbog neadekvatne hidroizolacije prodiru u same prostore stadiona i dolazi do oštećenja”.

Od dva izbora, bivše općinsko vodstvo odabralo gori

Načelnik Novak usmjerio je pažnju novinara na strop gdje su jasno bila vidljiva mjesta prodiranja vode te oštećenja, a kasnijim obilaskom prostorija na stadionu bilo je vidljivo koliki su razmjeri štete.

“Tadašnje općinsko vodstvo imalo je dva izbora: dogovoriti se s izvođačem radova, tvrtkom Team d.d. da sanira sve te pukotine te da sanira u potpunosti objekt ili pak da Općina, odnosno njezina tvrtka Nekretnine Nedelišće d.d., pokrene sudski spor. Odlučilo se, nažalost, za pokretanje sudskog spora, a stadion se ostavio na milost i nemilost vremenskim uvjetima”, opisao je načelnik Novak.

Vansudske nagodbe stajale Općinu preko 2 milijuna kuna

Tužbe su se pokrenule protiv tvrtke Team d.d., protiv projektanta Urbia d.o.o., protiv nadzornog inženjera Međimurje-investa d.o.o. te Croatia osiguranja i Triglav osiguranja. Kod većine tužbi postigle su se vansudske nagodbe koje su Općinu stajale i vremena i sredstava u iznosu od preko 2 milijuna kuna, dok se dio sudskog spora protiv tvrtke Team d.d. u stečaju i Triglav osiguranja razvlačio do prošle godine kada je novo općinsko vodstvo odlučilo povući tužbu bez troškova.

“Ti su novci, troškovi koji su bili plaćeni za vrijeme načelnika Darka Danije, bačeni u vjetar, oni su se mogli izbjeći, to je novac koji je bezveze potrošen, a sudski spor se mogao nastaviti još 5 ili 50 godina na trošak Općine. U međuvremenu je objekt stajao, radovi se nisu smjeli nastaviti, a samu se zgradu trebalo zaštiti i radove dovršiti. Zato smo prije godinu dana odlučili da sudski spor treba prekinuti, završiti ovaj ružni dio priče i započeti s ljepšim”, rekao je načelnik Novak.

Novi radovi stajat će 1,8 milijuna eura

Što se ljepšeg dijela priče tiče, radovi na obnovi unutrašnjosti objekta već su počeli. Naime, kad je objekt 2013. godine dovršen, nekoliko prostorija ostalo je u fazi roh-bau te se one trenutno uređuju kako bi ih NK i AK mogli koristiti. Također, opremljen je i ured NK Nedelišće modernim namještajem. Za Atletski klub je pak nabavljena prijeko potrebna oprema. Cijena početnih zahvata iznosi 92.000 EUR.

Glavni radovi, za koje je direktorica Snježana Zorković na konferenciji potpisala ugovor s Danijelom Risekom, direktorom Hidroinga, bit će vrijedni 300.000 EUR, a fokusirat će se na sanaciju pukotina, na obnovu hidroizolacije te sanaciju štete koju je uzrokovalo prokišnjavanje.

Izgradit će se i nadstrešnica s fotonaponskom elektranom iznad tribina, dok će se na samoj šetnici urediti tipski kiosci za komentatora i prehranu, a kafić i sanitarni čvor će se spojiti. Ugradit će se i novi, moderniji semafor, a do kraja godine bit će potpisan i ugovor za rasvjetu na glavnom nogometnom igralištu koja će biti postavljena do 3. mjeseca. Svi radovi trebali bi biti završeni do 31. ožujka sljedeće godine.

Ukupna cijena poduhvata iznosi 1,8 milijuna EUR, od kojih će 1,5 milijuna osigurati Općina, a 300.000 EUR Ministarstvo turizma i sporta.

Planira se i nova atletska staza

O daljnjim planovima SRC-a Trate, načelnik Novak je rekao: “Planiramo proširenje s druge strane gdje su već izgrađene tribine, a sada treba urediti atletsku stazu te pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom. Taj dio projekta vrijedan je 4 milijuna EUR, a 2,6 milijuna Općina je već osigurala kroz ITU Mehanizam. Tu sam vrlo zahvalan čakovečkoj gradonačelnici Ljerki Cividini koja je Općinu Nedelišće uključila u taj mehanizam. U idealnoj situaciji, taj dio bi trebao biti završen tijekom 2026. godine.”

Korisnici SRC-a Trate, AK i NK Nedelišće za vrijeme trajanja radova, u suradnji s Općinom, potražit će nove prostore za treniranje. “Zadovoljan sam što se radovi na objektu nastavljaju, iako ćemo biti zakinuti za dio godine. Dugoročno gledano, radovi će ići u našu korist jer ćemo dobiti bolje uvjete za treniranje. Mi smo, naime, od početka tu. Vidjeli smo očito propadanje objekta i da se ovako nastavilo, objekt bi se morao zatvoriti. Sretni smo što se sanira i što će se nastaviti s gradnjom objekta. Dobit ćemo atletsku stazu u nešto manjim dimenzijama nego što je propisano međunarodnim pravilima, no ona će biti dovoljno dobra za razvoj atletike u našim krajevima. Kao što znate, naši najbolji atletičari Karlo Marciuš i Roko Farkaš nastavljaju svoj put dalje, u Varaždinu, jer doma nemaju uvjete. Nadam se da će zbog nove najavljene staze ostati ovdje”, rekao je za kraj konferencije predsjednik AK Nedelišće, Aleksandar Puklavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije