Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec sprema sigurno najbolju makovnjaču u Hrvatskoj, nazivaju je "prosta trnovečka makovnjača"
Jučer su u Pušćinama zajedno sa Udrugom žena Pušćine prezentirale svoj poznati recept. Svoju makovnjaču, drugačiju od drugih, trnovečke žene peku već dva stoljeća. To je jedinstvena slastica, tijesta tankog poput najfinijeg papira., a razvlači ga više žena. Vučeno je kao za savijaču, umiješeno samo od pšeničnog brašna, jaja, ulja i soli. Koliko je puta makovnjača savijena, teško je prebrojati, ali svaki se sloj savršeno ocrtava, unatoč bogatom i sočnom nadjevu. Sjedinjeni su mljeveni mak, kiselo vrhnje, maslac i šećer. Prosta trnovečka makovnjača peče se inače u keramičkom protvanu.
Sve članice udruge udružile su snage i izradile nekoliko protvana makovnjače koju su i degustirale. Osim toga udruge su predstavile i svoje ciljeve i polja djelovanja svojih aktivnosti. Druženje udruga nastavilo se i nakon izrade makovnjače.
Za tijesto:
600 g glatkog brašna
5 žlica ulja
prstohvat soli
mlake vode po potrebi
Za nadjev:
500 g mljevenog maka
250 g šećera
400 ml mlijeka
400 ml kiselog vrhnja
50 g maslaca
100 g margarina
Za posipanje:
50 ml vrhnja
šećer u prahu