lovreče

CIRKOVLJAN Ove subote mjesto obilježava blagdan svog zaštitnika, sv. Lovre

Ove će godine posebno svečano biti uz blagdan sv. Lovre u Cirkovljanu. Cirkovljan, uz sudjelovanje udruga s područja Cirkvoljana, svoj mjesni blagdan, Lovreče, proslavit će u subotu, 10. kolovoza

Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati na blagdan sv. Lovre, u 8 sati, zatim centralno misno slavlje u 10:30, a sve će završiti večernjom misom u 16 sati.

Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnicu će, od srijede do petka, svakoga dana u 18 sati, predvoditi prečasni Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan Istočnovaraždinskog dekanata. Centralno misno slavlje, poldanjicu na blagdan sv. Lovre, predvodit će prečasni Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina te povjerenik za pastoral ministranata i duhovnih zvanja.

Također, na rasporedu je i utrka ‘Red Run za Cirkovljan’, te popratna zabava u obliku napuhanaca, gastronomskih delicija, pa i glazbenog programa.

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala. Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik.

Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Prvi spomen cirkve (crkve) u Cirkovljanu je vizitacija arhiđakona Ivana iz 1334. godine. Crkva je, sigurno već i prije sagrađena i otuda predpostavka da je vjerojatno bila Župna crkva Preloga. U crkvi sv. Lovre u Cirkovljanu na glavnom oltaru u sredini nalazi se velika slika sv. Lovre (ulje na platnu), a uz nju su smješteni kipovi sv. Petra i Pavla, izrađeni u drvu.

Ta se tri sveca u starim crkvama često nalaze zajedno – zajedno su i zaštitnici Rima. Drveni kipovi spomenutih svetaca potječu iz ranijih vremena, možda iz priješnje cirkovljanske, preloške ili koje druge crkve. Oltar je iz orahova drva izradio varaždinski stolar Antun Pitsch. U središnjem dijelu oltara je oltarna pala koja prikazuje spomenutog sveca. Sliku sveca naslikao je poznati talijanski slikar Jakob Brollo iz Gemone del Friulli.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije