češnjak

Nemojte zbog neugodnog zadaha izbjegavati češnjak: Ovo će ga ukloniti u trenu

Dok češnjak putuje kroz probavu, njegovi se nusproizvodi apsorbiraju se u krvotok i prenose u pluća.

Nedavno je gastroenterologinja Megan Rossi objavila post u
kojem objašnjava kako se najlakše riješiti lošeg zadaha od
češnjaka, a njen je jednostavni savjet brzo na Instagramu postao
viralan.

Liječnica iz Velike Britanije kaže tako da je za loš zadah
žvakanje jabuke daleko učinkovitije od bilo žvakaće
gume, s kojom se miris češnjaka nikad ne može potpuno
ukloniti. Napomenuvši svima i da samo zbog lošeg mirisa ne
treba izbjegavati bijeli luk, Rossi napominje i da njegov
glavni sastojak alicin dokazano jača imunološki sustav i
pomaže u borbi protiv virusa.

Ipak, kaže, mnogima neugodan zadah od češnjaka smeta, a problem
je i što može potrajati gotovo cijeli dan…

– Izbjegavate li češnjak zbog straha od lošeg zadaha?
Provjerite zašto ipak ne biste trebali od njega odustati; i
kako s jednostavnim trikom suzbiti neugodan
miris koji može uzrokovati! – piše Rossi na platformi.
Ipak, nastavlja, tisućama godina češnjak je slavljen zbog svojih
ljekovitih prednosti, a postoji i sve više znanstvenih 
dokaza koji to podupiru…

“Dok češnjak putuje kroz probavu, njegovi se nusproizvodi
apsorbiraju se u krvotok i prenose u pluća”, objasnila
je, “a zbog toga se u ustima zadržava njegov miris kojeg se
nijedna žvakaća guma ne može potpuno riješiti.” Umjesto nje,
Rossi protiv lošeg mirisa iz usta preporučuje – dobru staru
jabuku.

“Pokazalo se da biljne kemikalije iz jabuke; poput npr.
kvercetina; stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u
češnjaku, dezodorirajući taj neugodan miris”, rekla je. Također,
ona dodaje i da postoje još četiri biljke koje mogu
pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa češnjaka: a to su metvica,
peršin, špinat i zelena salata.

– Prije nego ga pojedete ili ubacite u hranu, nasjeckani češnjak
ostavite desetak minuta sa strane, kako bi se oslobodilo što
više alicina – savjetuje još liječnica. “Početi ću u
vodu koju pijem stavljati metvicu!”, napisala je jedna
pratiteljica u komentarima, a mnogi su se složili kako loš zadah
nije razlog da se ne konzumira namirnica s toliko dokazanih
zdravstvenih prednosti.

Preporučeno
Najnovije