VELIKE GUŽVE

AKTUALNO Velike gužve na autocestama i graničnim prijelazima

Počeo je produljeni vikend, prvi u kolovozu, a to znači i novu smjenu turista te vrlo gust promet na cestama

Od ranog jutra kolona se stvara ispred naplate Lučko, gužva je i dalje na autocesti A1. Gužve su i na graničnim prijelazima na ulazu, ali i izlazu iz Hrvatske.

– Prvi je udarni turistički vikend u kolovozu u jeku turističke sezone, pojačan je promet prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora. U smjeru Zagreba kolona je dugačka jedan kilometar. Iz smjera Buzina prema naplatnim postajama Lučko kolona je dugačka osam kilometara, nešto ranije bila je dugačka i 14 kilometara. Sve do Bosiljeva vozi se usporeno uz povremene zastoje.

Uobičajena je to slika u jeku turističke sezone, a prošle godine kada je Hrvatska ušla u Schengenski prostor, dodatno se pojačao priljev automobila prema hrvatskim autocestama . Prošle godine su hrvatske autoceste uvele dodatnu traku. S tri su povećale na četiri i uvele su mogućnost korištenja ENC sustava u svim stazama. Poručuju kako je to dodatno rasteretilo promet, izvjestila je HRT-ova novinarka Mirna Brekalo, piše HRT.

– Opterećenje u prometu se počinje odvijati nakon prolaska naplatnih postaja Lučko sve do Bosiljeva se vozi usporeno i taj segment se planira riješiti ili ublažiti kroz buduće nadogradnje ceste A1 u prvoj fazi do Karlovca, u drugoj fazi do Bosiljeva i nadogradnja autoceste A3 od čvora Jankomir do čvora Ivanja Reka. Polažu se nade i u novi sustav naplate cestarina koji bi trebao zaživjeti u skoroj budućnosti.

Trenutačno se u jednom satu na naplatnim postaja Lučko obrti i do 200 automobila ručnom naplatnom i do 1000 automobila putem ENC sustava, a očekuju od tog novog sustava naplate cestarina da se automobili neće morati zaustavljati i da će se moći obraditi i do 3000 vozila u jednom satu. Rast je broj dolazaka za 3 posto, a broj noćenja je porastao za jedan posto, dodaje Brekalo, piše HRT.

– U smjeru mora nema dužih čekanja, ali u smjeru Zagreba kolona je dugačka tri kilometra. Usporeno se vozi i do smjera Bosiljevo uz povremena zaustavljanja, zaključuje Brekalo.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije