NA INSTITUTU 'RUĐER BOŠKOVIĆ'

FIZIČARKA IZ ČAKOVCA Dr. sc. Andrea Horvat proučava tajne atomskih jezgara

Mnogobrojni talenti iz Međimurja svoju energiju i svoj fokus usmjerili su na rad na raznim znanstvenim institucijama diljem zemlje i svijeta

Jedna od njih Čakovčanka je Andrea Horvat (38), fizičarka koja zadnje dvije godine radi na Institutu ‘Ruđer Bošković’ u Zagrebu. Andrea sa svojim timom istražuje fenomene iz domene nuklearne fizike.

– Kad sam diplomirala na zagrebačkome Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, u Hrvatskoj je bila prilično loša situacija po pitanju zapošljavanja. Tada još nismo bili u Europskoj uniji pa nismo povlačili ni toliki novac za projekte. Gospodarstvo se još uvijek oporavljalo od ekonomske krize, objašnjava fizičarka, koja je prije trinaestak godina, na početku karijere, fiziku predavala u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog.

Njemačka priča

Profesor koji joj je mentorirao diplomski rad Andrei je predložio da na doktorat ode u Njemačku, u Darmstadt.
– U to vrijeme volontirala sam na Institutu ‘Ruđer Bošković’ s grupom s kojom sada radim. Išla sam s njima na sastanak Hrvatskoga fizikalnog društva u Primošten. Tamo sam upoznala dr. Igora Gašparića, također iz Čakovca, koji je u to vrijeme bio u Darmstadtu. On je razgovarao s tamošnjim šefom grupe, koji me pozvao da održim predavanje na temu svoga diplomskog rada iz domene teorijske nuklearne fizike. Mjesec dana nakon toga počela sam s doktoratom.

Diplomirala sam s temom iz područja teorijskih modela koji koriste efektivne interakcije za opis jezgre. Proučavala sam neke fenomene u egzotičnim jezgrama bogatim neutronima. Grupa u kojoj je Igor Gašparić bio u Darmstadtu bavila se eksperimentalnim proučavanjem fenomena poput formacije neutronskih omotača koje sam ja promatrala s teorijske strane. Tako sam započela doktorat: prebacila sam se s teorije na eksperiment, ističe.

U Njemačkoj je Andrea bila osam godina: doktorirala je za šest, a potom još dvije godine u Darmstadtu provela kao poslijedoktorandica.

Nuklearna obitelj

– Nakon toga jako se pojačala suradnja sa Zagrebom. Igor je stalno bio uključen u naše eksperimente, on je voditelj grupe za detekciju neutrona. Kod nas u Njemačku pomagati s eksperimentima dolazile su jedna njegova doktorandica i jedna poslijedoktorandica. Kad se otvorilo mjesto za poslijedoktoranda u Zagrebu, pozvali su me.

Od 2022. godine tako radim u Laboratoriju za nuklearnu fiziku Zavoda za eksperimentalnu fiziku na Institutu ‘Ruđer Bošković’. Nas četvero iz Laboratorija i dalje je dijelom te kolaboracije koja nosi naziv ‘R3B’ – ‘Reactions With Relativistic Radioactive Beams’, naglašava.

Kako se pak odlučila baš za studij fizike? Slučajno, kaže!

– Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću studirati fiziku!, dodaje uza smijeh.

– U srednjoj školi profesor Franjo Salaj pitao je tko želi na natjecanje iz fizike… Ni sama ne znam zašto, no javila sam se. Tijekom priprema za to natjecanje rješavala sam puno zadataka i tada su mi se počele paliti lampice. Moj prvi plan bio je da nakon srednje škole odem na Prehrambeno-biotehnološki fakultet, no kako su se približavali rokovi za upise, predomislila sam se, prisjeća se Andrea, kojoj je jedan od značajnih uspjeha, u tandemu sa šefom prof. Thomasom Aumannom, bio predlaganje eksperimenta čiji je cilj bilo ograničavanje energije simetrije nuklearne materije. Mjerenje je izvršeno 2021. godine.

Pjevanje i vrt

Slobodnoga vremena u zadnjih par godina nema baš previše.

– Kad su se karte posložile, u slobodno vrijeme odlazila sam na probe Pjevačkoga zbora ‘Josip Štolcer Slavenski’. Kako sam sada u Zagrebu, možda ću se tamo pridružiti kakvom zboru. Osim toga, izrazito me opušta vrtlarenje, kaže Čakovčanka. Voli svoj posao, koji joj je omogućio i putovanja u zemlje poput Japana. Tu dalekoistočnu državu ističe kao najjači primjer kulturšoka koji je dosad iskusila.

– Japanska kultura jako je različita od naše, ne samo jezik, tradicija i slično, već i ponašanje ljudi. Nakon iskustva života u Čakovcu, Zagrebu i Darmstadtu, moram istaknuti da je Čakovec grad po mjeri čovjeka i da bih tu vrlo rado živjela da mogu, zaključuje.

U svemu što radi izrazita joj je podrška obitelj: suprug Borna i dvogodišnja kći Lena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije