ZLATNA MISA

ŽUPNIK PAVAO MARKAČ Prije 40 godina pomogao sam izgraditi kapelu u Strugi, a moji roditelji su dodavali crijep

U nedjelju, 28. srpnja, kod naših susjeda u Župi Sveti Đurđ, točnije u mjestu Struga proslavljena je svetkovina svete Ane i održano je proštenje

U nedjelju, 28. srpnja, kod naših susjeda u Župi Sveti Đurđ, točnije u mjestu Struga proslavljena je svetkovina svete Ane i održano je proštenje.

Ujedno je proslavljeno i 40 godina otkako je izgrađena i blagoslovljena kapela svete Ane u tom mjestu. Izgradnju kapele početkom 80-ih godina prošlog stoljeća organizirao je nama vrlo poznati svećenik – velečasni Pavao Markač rodom iz Goričana, koji je na početku svoje svećeničke karijere bio i župnik u Svetom Đurđu u čiju “faru” spada i Struga. Okruglu godišnjicu dodatno je uveličala zlatna misa velečasnog Markača jer on ove godine slavi 50 godina svećeništva. Misu je predvodio zajedno sa župnikom Župe Sveti Đurđ, vlč. Ivanom Žmegačem.

“Bio sam župnik u Župi Sveti Đurđ od 1981. do 1991. godine. Nakon Svetog Đurđa sam otišao u Nedelišće, a potom u Svetu Mariju gdje sam i ostao do mirovine. Kada sam došao u Sveti Đurđ, Stružani su me zamolili da organiziram izgradnju kapele u tom mjestu. Naime, njima je bilo teško putovati pet kilometara na misu u Sveti Đurđ. Dobili smo dozvolu, a darežljivi Stružani osigurali su sredstva za gradnju kapele, neki su čak prodavali telad kako bi donirali sredstva.

Prvi temelji su postavljeni 1983. godine u svibnju, na jesen te godine već je bio postavljen krov – čak su moji roditelji, Barbara i Pavao, pomagali dodavati crijep. Kapela je izgrađena 1984. godine i prva misa održana je upravo 28. srpnja prije 40 godina. Kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup, blagoslovio je kapelu koja je posvećena svetoj Ani, majci Blažene Djevice Marije.

Poslije su dograđena i dva tornja, zato ju zovu mala podravska katedrala. Evo što radi ljubav i sloga – Stružani su izgradili kapelu u dvije godine. To su bili mali i ponizni, nadasve skromni ljudi, a darežljivi prema Bogu. Ponosan sam na moje Stružane”, opisao je gradnju crkve u Strugi velečasni Pavao Markač.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije