ljubav prema folkloru

‘MATEKOV SPLET’ Povodom obljetnice smrti Matije Grabrovića, KUU Seljačka sloga Nedelišće predstavila točku njemu u čast

Zasigurno ponajveće ime nedelišćanske Sloge je ime i djelo Matije Grabrovića, Mateka

 Matek je bio rođen 1933. godine u Lendavi, a obzirom da je otac bio vojno lice, obitelj se dosta selila tijekom Matekovog najranijeg djetinjstva.

Pučku školu završio je u Čakovcu gdje je upisao i Učiteljsku školu. 1947. godine završio je tečaj za voditelja folklora i uz studiranje vodio je folklornu skupinu u čakovečkoj Preparandiji za čiji je prvi nastup sam sašio potrebne nošnje. Već 1949. s nepunih 17 godina postaje jedan od osnivača i voditelj folkorne skupine u Međimurskoj trikotaži koja kasnije prerasta u „Vesele Međimurce“ čiji je voditelj bio do početka dvije tisućitih godina.

1951. godine na inicijativu Martina Viljevca koji je prepoznao rad Mateka, Matek dolazi u Osnovnu školu Nedelišće gdje se uz učiteljski rad odmah uključuje u rad Sloge Nedelišće što je i bio cilj Martina Viljevca. U početku pomaže Leonardu Žnidariću u voditeljstvu folkloraša, ali ubrzo vidjevši entuzijazam mladog Mateka vodstvo Sloge predlaže Mateka za voditelja folklorne skupine Sloge. Matek ubrzo uvodi nove plesove koje djelomično ili u cijelosti sam koreografira, a danas ih poznajemo kao narodne plesove Međimurja. Matek uz Slogu Nedelišće počinje voditi i druga međimurska društva: Mačkovec, Donji Kraljevec, Žiškovec, Ivanovec, Štrigovu te društvo Obrež u susjednoj Sloveniji.


Uz folklor koji je prva Matekova ljubav Matek je radio i u Gradskom kazalištu lutaka u Čakovcu kao redatelj, glumac i koreograf. Njegove vitrine krasile su lutke koje je sam izrađivao za predstave. Vodio je tečajeve standardnih plesova, isto tako Matek je svoje slobodno vrijeme posvetio izradi replika narodnih nošnji kako Međimurja tako i iz raznih područja bivše Jugoslavije i Lijepe naše.


Svih godina Matekovog rada u folkloru, Matek se u vlastitom trošku i školovao, pohađao je stotine folklornih predavanja i škola folklora dr. Ivana Ivančana starijeg s kojim je bio i dobar prijatelj. Isto tako tijekom svog rada vodio je niz radionica i predavanja na temu međimurskog folklornog stvaralaštva. Uz njemu najdraže Međimurje Matek je koreografirao i plesove iz cijele bivše Jugoslavije, a nakon domovinskog rata posvetio se plesovima iz raznih krajeva Hrvatske.


Čak i u svojim poznim godinama Matek je uz pomoć nekoliko slogaša (koji su dolazili vježbati u njegovu kuću) osmislio koreografiju Istre s kojom su se Slogaši 2013. godine plasirali na državnu smotru koreografiranog folklora.


Matekov zadnji rad kojem se posebno veselio bila je priprema Slogaša za Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu, a na koju su bili pozvani po prvi put nakon davne 1968. godine. U pripremama za Smotru u Zagrebu Hrvatska televizija snimila je i dokumentarac o Međimurskom folkloru, a među sugovornicima bio je i Matija Grabrović. Naš nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu Matek je već vidno narušenog zdravlja, ali s ponosom i suzom u oku odgledao u Čakovečkoj bolnici.


Tijekom svog života nastupio je na više tisuća priredbi, na brojnim festivalima i smotrama folklora u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj…
S pravom se može reći da je Matek bio i ostat će legenda međimurskog folklora i plesa. Za svoj rad Matek je nagrađen Županijskom nagradom Zrinski, Zlatnim grbom grda Čakovca, Plaketom općine Nedelišće, Poveljom Zajednice HKUU MŽ, Poveljom MDS-a i Zlatnom plaketom Hrvatskog sabora kulture.


U sjećanjima Matek će ostati kao drag i nenametljiv učitelj koji je znao svoju neizmjernu ljubav prema folkloru prenijeti mladima i to je zalog besmrtnosti njegovog djela.


-Povodom desete obljetnice njegove smrti, ovogodišnju točku s kojom smo se predstavili na smotri folklora posvetili smo upravo njegovom radu te smo splet međimurskih pjesama i plesova nazvali “Matekov splet”.-dirljivo će KUU Seljačka sloga Nedelišće.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije