Danas je Dan torte od maline, a nema boljeg načina za proslaviti ga uz jedan odličan recept lagane ljetne torte
Idealan recept za ove ljetne dane pronašli smo ovdje, na stranicama Slatkog svijeta, a umjesto s malinama probajte ju i s nekim drugim voćem, recimo s borovnicama ili jagodama.
Sastojci
Biskvit
4 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 ml ulja
180 ml vode
300 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Preljev za biskvit
100 ml vode
2 žlice šećera
Krema
1 l mlijeka
150 g šećera
3 praška za puding s okusom vanilije
1 mahuna vanilije
400 ml slatkog vrhnja
Ostalo
500 g malina
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u snijeg. Postupno dodajte šećere te nastavite miksati bjelanjke još nekoliko minuta tako da sav šećer dobro izmiksate. Dodajte žutanjke pa kratko opet izmiksajte smjesu, a zatim dodajte ulje i vodu sobne temperature. Lagano sve izmiksajte pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Brašno dodajte u više navrata, a nakon svakog dodavanja smjesu pažljivo izmiješajte kuhačom.
Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup za torte (26 cm). Dno kalupa prethodno obložite masnim papirom. Biskvit pecite cca 25 minuta na 180°C. Prije nego ga izvadite iz pećnice čačkalicom ili testerom za biskvit provjerite je li pečen. Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela.
Za pripremu kreme pudinge razmutite u mlijeku i ostavite sa strane. Mlijeko zajedno sa šećerom i sjemenkama iz mahune vanilije stavite u lonac i zagrijte do vrenja. Umjesto mahune vanilije dio šećera možete zamijeniti s nekoliko paketića vanilin šećera ili vanilin šećera bourbon. U vrelo mlijeko dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se zgusne. Vrući puding premjestite u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica na vrhu. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag. Ohlađenu kremu također kratko izmiksajte, zatim dodajte šlag pa sve zajedno još kratko izmiksajte.
Biskvite uz pomoć kista navlažite prokuhanom te ohlađenom vodom i šećerom, a zatim ga premazujte kremom. Na prva dva sloja kreme posložite maline. Ako koristite zamrznute maline, prethodno ih odledite u cjedilu kako bi pustile sav višak tekućine.
Cijelu tortu premažite ostatkom kreme i spremite u hladnjak do posluživanja, najbolje preko noći. Po želji ju dodatno možete ukrasiti šlagom i malinama. Dobar tek!