PREFINE LAZANJE

TALIJANSKI SPECIJALITET Danas obilježavamo Svjetski dan lazanja!

Danas je Svjetski dan lazanja, savršena prilika da odamo počast jednom od najomiljenijih talijanskih specijaliteta

Lazanje, sa svojim bogatim slojevima tijesta, umaka i sira, osvojile su srca gurmana diljem svijeta.

Lazanje, kako ih danas poznajemo, potječu iz Italije, ali njihova povijest seže još dalje u prošlost. Vjeruje se da su Rimljani prvi razvili koncept slojevite tjestenine. Sama riječ “lazanje” dolazi od grčke riječi “lasanon”, što znači komad posuđa u kojem se priprema jelo. Rimljani su usvojili ovaj pojam i stvorili vlastitu verziju jela koje je kasnije evoluiralo u današnje lazanje.

Osnovni sastojci lazanja su slojevi širokih rezanaca tjestenine, bogati mesni umak (poznat kao ragu ili bolognese), kremasti bešamel umak i obilje sira, najčešće parmezana i mocarele. Međutim, postoji mnogo varijacija ovog klasičnog jela. U nekim regijama Italije, lazanje se pripremaju s pestom, umakom od gljiva, špinatom ili artičokama.

Lazanje su popularne zbog svoje svestranosti. Mogu se pripremiti unaprijed i samo zapeći prije posluživanja, što ih čini idealnim jelom za obiteljske obroke i okupljanja. Postoji i mnogo vegetarijanskih verzija, koje umjesto mesa koriste povrće poput tikvica, patlidžana i paprike, te različite vrste sira.

Na ovaj dan, mnogi restorani diljem svijeta nude posebne menije i promocije na lazanje, dok domaći kuhari eksperimentiraju s različitim receptima i sastojcima. Bez obzira na to jeste li ljubitelj klasične mesne verzije ili preferirate vegetarijansku varijantu, danas je dan kada možete uživati u ovom ukusnom jelu i proslaviti njegovu bogatu povijest i raznovrsnost.

Sretan Svjetski dan lazanja! Uživajte u svakom zalogaju ovog nevjerojatnog kulinarskog remek-djela.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije