MEĐUNARODNI DAN PRIMALJA

GLAVNA PRIMALJA KARMEN CECARKO ‘Idealno bi bilo kad bi svaka žena prije poroda upoznala svoju primalju’

Strpljenje i empatija glavne su karakteristike koje krase primalje

5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja s ciljem podizanja svijesti o ulozi primalje u zajednici te ključnoj ulozi koju primalje imaju prilikom rađanja djetetu, skrbi za majku i novorođenče. Upravo utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao, da na svijet donese novo biće, kada se miješaju različite emocije i stanja, od trenutka u kojem je žena najranjivija do trenutka kada u naručje primi svoje tek rođeno dijete i zaboravi na svu bol. 

Raspoređene u cijeloj službi Ginekologije, porodništva i neonatologije ovaj važan posao u Županijskoj bolnici Čakovec obavlja ukupno 26 primalja – 19 primalja  sa srednjom stručnom spremom, pet s višom stručnom spremom (prvostupnice primaljstva) te dvije primalje s visokom stručnom spremom (magistre primaljstva).
Glavna primalja rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće je Karmen Cecarko, mag.obs. 2021. godine završila je diplomski studij primaljstva pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci te stekla naziv magistre primaljstva. Usto, izvršna je direktorica Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, a kako nam je otkrila trenutno radi na organizaciji 46. Simpozija koji će se održati u Trakošćanu.

Kontinuirano se usavršava i educira te je tako prošle godine prisustvovala kongresu primalja, ginekologa i neonatologa u Portugalu u Lisabonu. Ove godine u lipnju pak se održava 33. Svjetski kongres primalja na otoku Bali, na koji odlaze i pet primalja iz Hrvatske. Kao i u svakoj struci, tako i u primaljstvu edukacija je vrlo bitna. Na taj način primalje nadograđuju svoje znanje, ali i upoznaju kolegice iz drugih gradova pa čak i zemalja diljem svijeta. I sama majka dvoje djece od 24 i 21 godinu, Karmen Cecarko otkrila nam je kakav je osjećaj kad pomogne rodilji da na svijet dođe novi život, koliko je važna suradnja između rodilje i primalje, ali i druge čari ovog plemenitog poziva.

– Primalja radi posao u rađaonici, na odjelu s babinjačama, odjelu neonatologije, ginekologije i u ginekološkoj poliklinici. Rad primalje, naročito u rađaonici nije predvidljiv. Može doći na posao i naići na praznu rađaonicu, a već za sat vremena u rađaonici mogu biti tri žene spremne za porod. U rađaonici primalja je odgovorna i za rodilju i za još nerođeno dijete, dok na odjelu s babinjačama brine o porođenoj ženi, a za novorođenče su zadužene medicinske sestre u dječjoj sobi. Međutim, naravno da jedna drugoj pomažu u poslu, rekla nam je glavna primalja.

PRIMALJE SU VEZA IZMEĐU MAJKE I DJETETA

– Suradnja između rodilje i primalje vrlo je bitna. Primalja i rodilja trebale bi imati dobru komunikaciju i povjerenje jer ponekad budu zajedno i po 10 sati. Naravno, tu nije samo prisutna rodilja, već i osoba koja je prisutna s rodiljom na porodu. Naime, u Županijskoj bolnici Čakovec svaka rodilja može imati pratnju bliske osobe na porodu, koja nije uvjetovana ni trudničkim tečajem, ni plaćanjem prisustva na porodu, pojasnila nam je glavna primalja Cecarko te dodala da su žene danas više educirane nego prije 10-ak godina, u čemu pomažu i razni tečajevi koji se provode diljem Hrvatske te naravno i društvene mreže.

Kako kaže glavna primalja Cecarko, svaka primalja trebala bi imati jako puno strpljenja, što je, uz empatiju, najveća karakteristika. U porodu je strpljenje bitna stvar, jer porod se ne požuruje. Stoga se strpljenjem moraju ‘naoružati’ i rodilja i njezina pratnja. Uz strpljenje, primalja bi trebala ulijevati i sigurnost i podršku.

Primalje svakodnevno svjedoče najljepšim trenucima u životu jedne obitelji – dolasku djeteta na svijet.

– Osjećaj prisustva i pomoći u porodu i sam čin poroda je nešto što se ne može uspoređivati ni sa čime. Mislim da svaka primalja ima isti ushit kod poroda, kao i prvog dana. Žena koja je rodila ima eksploziju hormona, što je jedan nevjerojatan osjećaj. U konačnici, novi život je došao na ovaj svijet. I primalja je imala tu čast da malo biće dotakne prva, kad pomaže mami u tom prelijepom događaju, priznala nam je naša sugovornica.

– Nažalost, ponekad ne ide sve po planu. U tom trenutku primalja treba biti prisebna i bez panike. Naravno, o svakoj patologiji odlučuje liječnik. On obavještava rodilju o njezinom stanju i stanju djeteta. Moram naglasiti da primalje i liječnici djeluju kao tim, a suradnja je profesionalna i puna obostranog povjerenja. Nažalost, ponekad se teško fokusirati ukoliko je nešto pošlo mimo plana, pa se i međusobno podržavamo i povjeravamo. Ponekad je jako teško posao “ne nositi” kući. Naša struka je jako osjetljiva, stresna, ali i najljepša, dodala je.

KLJUČNA JE KOMUNIKACIJA I POVJERENJE U PRIMALJU

– U idealnom svijetu, bilo bi najbolje da svaka žena prije poroda upozna svoju primalju, da se zajedno pripreme za porod i babinje. Međutim, u Hrvatskoj je to još teško. No, bitna je komunikacija i povjerenje u primalju. Jedino tako može biti dobra suradnja i, najvažnije, lijepi porod, ukoliko je sve u redu s majkom i djetetom. Stoga smo i povodom Međunarodnog dana primalja organizirali Dan otvorenih vrata kako bi trudnice iz Međimurske županije, ali i šire upoznale svoju primalju, prošle kroz rađaonicu i odjel rodilišta, te dobile informacije o porodu i načnu rada primalja na Odjelu Rodilišta s rađaonom i patologijom trudnoće, poručila je za kraj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije