NATJECANJE U ORANJU

FOTO/VIDEO Fran Andrej Jalušić i Valentino Šalković osvojili prva mjesta u oranju u Goričanu

Od prijepodneva se danas, 27. srpnja, na parceli Jelas nedaleko Goričana odvijala prava borba najboljih i najpreciznijih međimurskih orača

Od prijepodneva se danas, 27. srpnja, na parceli Jelas nedaleko Goričana odvijala prava borba najboljih i najpreciznijih međimurskih orača. U kategorijama ravnjaci i premetnjaci natjecalo se ukupno 11 orača, većinom mladih.

“Ovogodišnje natjecanje u oranju zapravo je 20. jubilarno natjecanje orača Međimurske županije. U kategoriji ravnjaci natječe se sedam natjecatelja, a u kategoriji premetnjaci četiri natjecatelja. Prvaci ovog natjecanja predstavljat će Međimursku županiju 26. i 27. rujna na državnom natjecanju u oranju u Velikoj Gorici”, rekla je Katarina Pokrivač, tajnica Udruge orača Međimurske županije, organizatora ovog natjecanja.

Bez orača nema kruha ni kolača

Na naše pitanje o popularnosti ovog sporta, Katarina je rekla: “Mi smo jedna od rijetkih udruga u Hrvatskoj, samo nas je dvanaest na području države. Zanimljivo je to što je mnogo mladih uključeno u ovaj oblik natjecanja. Nadam se da ćemo uspjeti motivirati još mladih da se uključe jer bez orača nema ni kruha ni kolača.”

Općina je odmah uskočila

Glavni pokrovitelj ovog natjecanja bila je Općina Goričan. “Nije bilo nikakve dvojbe kada su nas članovi Udruge orača kontaktirali i zatražili pomoć oko organizacije. Poljoprivreda je važna za naš kraj, Goričan ima mnogo OPG-ova i poljoprivrednika. Oranje je najvažnija tehnika za pripremu tla za sijanje. Pomogli smo koliko smo mogli. Gospodin Zvonko Marđetko ustupio je svoju parcelu, a mi smo riješili sve ostalo”, rekao je Emanuel Sinković, načelnik Općine Goričan. Uz načelnika, na otvorenju natjecanja bili su prisutni i dožupan Međimurske županije Josip Grivec te Suzana Pajić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Fran-Andrej Jalušić i Valentino Šalković osvojili prva mjesta

Nakon kolone, u kojoj su natjecatelji pokazali svoje traktore, svatko je zauzeo svoje mjesto na parceli i krenulo se s oranjem. Suci Željko Goldašić iz Karlovca, Tomislav Berend iz Križevaca te Vilko Kukec iz Krapinsko-zagorske županije pratili su preciznost, ujednačenost i dubinu brazde.

Nakon zbrajanja svih rezultata, proglašeni su međimurski prvaci u oranju: Valentino Šalković u kategoriji premetnjaci, a u kategoriji ravnjaci Fran Andrej Jalušić, višestruki međimurski prvak. Nagradu za fair play ove je godine dobio predsjednik Udruge orača Međimurske županije Stjepan Pokrivač.

Donosimo ukupni poredak u kategoriji premetnjaci:

4. mjesto Saša Burić

3. mjesto Jura Jalušić

2. mjesto Bernard Matijević

1. mjesto Valentino Šalković

I evo poretka u kategoriji ravnjaci:

6. mjesto Josip Novak

5. mjesto Nikola Mesarić

4. mjesto Ivan Novak

3. mjesto David Hajdinjak

2. mjesto Luka Perko

1. mjesto Fran Andrej Jalušić

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije