recept za kelešicu

MIRJANA BLEŠĆ IZ ŠENKOVCA ‘Uvijek znam što skuhati!’

Nas djecu su ostavili doma, a odrasli su išli na polje

Mama Anica bi nam sve pripremila za ručak, a onda smo mi samo trebale završiti na vrijeme da bude gotovo kad se oni vrate s polja, prisjeća se svog djetinjstva Mirjana Blešć iz Šenkovca. Bila je djevojčica od nekih desetak godina kad je već spremno stala za štednjak i, priznaje, uživala je od prvog trenutka.


– Sjećam se da sam htjela iznenaditi svoje pa sam ispekla krafne. Žurila sam se što sam više mogla da im odnesem dok su još na polju. U toj silnoj žurbi vjerojatno sam zaboravila staviti sol i šećer, ali pojeli su iako su svi primijetili da toga nema. Meni je već onda bilo jako lijepo i kuhati i peći kolače. Kad god bi mama otišla u Čakovec, ja sam jedva čekala da ju iznenadim kad se vrati ili palačinkama ili krafnama, prisjeća se Mirjana. Učila je kuhati od žena u obitelji, mame Anice i bake Katarine.


– One su kuhale kao i sve žene onda, domaće. Recimo, za doručak bi bila prežgana juha, močjek, u podne grah, gulaš, saft, pečeno meso s krumpirom, mahune, poriluk, slatko zelje. To i danas većinom kuham. Sve recepte znam napamet i rado ih dijelim, i za jela i kolače, otkiva nam ova umirovljenica baš kao i to da rado proba i nešto novo. Odnedavno je „na internetu” na kojem je otkrila novi kulinarski svijet.


– Rado tražim recepte po internetu i onda to isprobam. Kad to skuham dva, tri puta, već znam napamet. Unuci su me „navukli” na internet i oduševio me na prvu recept za takozvani „cheesecake”. Napravila sam ga u nebrojeno varijanti, sa šumskim voćem, mangom, malinama. Za svaki rođendan koji se slavi u obitelji moram napraviti barem dvije takve torte. Rado „posurfam” i po receptima, tu mi je najbolji onaj za meso s umakom od gljiva, kaže nam naša sugovorinica. Sada joj svako jelo uspije iz prve, no kad je bila mlada kuharica bilo je situacija.


– Znala sam staviti nešto kuhati pa bi otišla na vrt raditi i kad sam se vratila naravno da se to zapeklo. Kako mi je mama kuća do, pitala bih ju: „Kaj sad?”, a ona bi mi rekla neka se ne sekiram da budemo već nekaj napravile, otkriva nam. Iako živi sama, Mirjana kuha svaki dan, a ideja što kuhati joj nikada ne nedostaje. U njezinim jelima uživa njezina majka, kćer Anamarija, zet Dražen, unuci Leon, Alen, Matija i Marko. Kaže nam da vole sve, ali imaju svoja omiljena jela.


– Unuci pogotovo, oni si biraju, jedan voli mahune, drugi grah, treći špagete bolonjez, četvrti ričet. Oni često imaju želje za nekim jelima, a meni pak nikad nije teško to im ispuniti. Pečem im languše, piroške, sve što im je fino. Često dolaze baki jesti, a mene to jako veseli, priznaje Mirjana, oduvijek.


– Dok sam radila, isto sam svaki dan kuhala, uvijek bih našla vremena za kuhanje. To me opuštalo, a i danas me opušta, dodaje, pa osim za svoje, rado peče kolače i za druge. U njezinim slasticama mogu uživati mnogi. Naime, Mirjana je članica Udruge umirovljenika Grada Čakovca i za svaku prigodu koju imaju ona često peče kolače.

MIRISI DOMA


Kelešica


SASTOJCI


– 0,5 kg brašna


– 10 dkg masti


– 1 velika žlica slanina


– sol


– 1 žličica soda bikarbone


– mlijeko po potrebi


POSTUPAK


Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, staviti u posudu i peći na 220 ºC 25 do 30 minuta.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3613

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije