PRIPAZITE

PORCIJUNKULOVO Bogat program uz apel na oprez zbog mogućih ljetnih nevremena

Povodom crkvenog blagdana “Gospe od anđela” i ovog se ljeta u Čakovcu održava tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Porcijunkulovo

Ovogodišnji programski sadržaji od 1. do 5. kolovoza donose splet brojnih događanja.

U fokusu su vjerski programi, sajam tradicijskih zanata, koncerti, dramske predstave, ulični performansi, druženja u Vinskom gradu, proštenje u doba Zrinskih, prikaz povijesnih atrakcija iz doba Zrinskih, edukativne radionice te ostali programi koji će spojiti tradiciju, povijest i današnji način zabave.

Značajan dio programa Porcijunkulova održat će se na površinama Perivoja Zrinski, dakle usred Spomenika parkovne arhitekture.

Vruće ljeto koje donosi i dane nevremena, te aktualna meteorološka zbivanja, organizatore programa na otvorenom uvijek stavlja pred izazov iznimno loših vremenskih uvjeta, pa se u takvim okolnostima dio programa otkazuje ili premješta na drugu pogodnu lokaciju.

Stoga i ovog ljeta, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode preporučuje građanima Čakovca i svim njegovim posjetiteljima neka prate vremensku prognozu i aktualno stanje atmosferilija te u slučaju mogućeg nevremena, jakog vjetra i kiše zbog vlastite sigurnosti ne borave na otvorenom u Perivoju Zrinski.

Zašto? Ljetna oluja ponekad zna biti pogibeljna, pa nerijetko svjedočimo vijestima kako ljetna nevremena čupaju i lome stabla, dovodeći ljude u potencijalnu pogibelj i izazivaju veliku materijalnu štetu. Sve češće, događaju se vjetroizvale i vjetrolomi.

Dobro je znati kako su vjetroizvale moguće i na potpuno zdravim stablima prilikom naleta vrtloga i jakog vjetra. Vjetrolomi i vjetroizvale rezultat su međusobnog djelovanja nepovoljnih i ekstremnih nepovoljnih vremenskih prilika na određenom području.

Međimurska priroda nada se kako ljetnih nevremena neće biti, ali ipak apelira na oprez u slučaju izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Oprez se preporučuje svima korisnicima Perivoja Zrinski u svim danima, a posebno u vrijeme manifestacije Porcijunkulovo 2024. Javna ustanova Međimurska priroda, želi siguran i ugodan boravak svima na programima na otvorenom, osobito na terenima Perivoja Zrinski, uz hrvatsku narodnu poslovicu: Oj nevero, nigde te nebilo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije