mala stvorenja

KORISNI JEŽEVI Evo što ove jedinstvene životinjice vole jesti

Ježevi su maleni sisavci koji su postali simbol zaštite svojim karakterističnim bodljama. Iako su poznati po svojoj obrambenoj strategiji, njihova prehrana je šarolika i često nepoznata široj javnosti

Najprepoznatljiviji članovi obitelji Erinaceidae u Europi su tamnoprsi jež (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi jež (Erinaceus concolor). Ova raznolika porodica uključuje ukupno 25 vrsta, od kojih su neki, poput štakorskih rovki, poznati i kao gimnure, bez karakterističnih bodlji.

Raznovrsna prehrana


Ježevi su prvenstveno insektivori, s većinom svoje prehrane sastavljene od insekata kao što su skakavci, cvrčci, žohari, gusjenice i larve. Također, vole i sitne beskralježnjake poput pauci i gujavice, koje su bogate proteinima. Ne libe se ni puževa i školjki, koje često konzumiraju nakon što uklone sluzavu vanjštinu.

Osim životinjske hrane, ježevi se ponekad hrane i biljnom hranom. Na njihovom jelovniku mogu se naći voće poput jabuka i bobičastog voća te povremeno gljive koje pronalaze u šumi. U iznimnim slučajevima, ježevi će pojesti i jaja ili čak mrtve životinje kad im se pruži prilika.

Biologija i navike


Ježevi su noćne životinje koje su najaktivnije između sumraka i zore. Imaju izvrstan osjećaj za miris i sluh koji im pomažu u pronalaženju hrane u tami. Njihov probavni sustav je jednostavan, bez slijepog crijeva, što olakšava probavu raznovrsne hrane koju unose.

Kad su u opasnosti, ježevi se sklupčaju u kuglu i koriste svoje bodlje za zaštitu. Bodlje se mogu obnavljati ako se izgube zbog stresa ili bolesti.

Hibernacija i razmnožavanje


U hladnijim klimatskim uvjetima, ježevi hiberniraju, često nakupljajući masne rezerve prije zime kako bi preživjeli razdoblje mirovanja. Sezona parenja je u proljeće i ljeto, nakon čega ženke nose mlade oko 35 dana prije nego što se mladunci rode.

Zaštita okoliša i adaptabilnost


Ježevi su adaptabilne životinje koje se mogu prilagoditi različitim staništima, uključujući šume, travnjake i urbana područja poput vrtova. Njihova uloga u prirodi uključuje kontrolu populacija štetnih insekata i puževa, čineći ih korisnim saveznicima vrtlara.


Ježevi su nevjerojatna stvorenja s fascinantnim životnim navikama i prilagodljivom prehranom. Njihova sposobnost da se prilagode različitim okolišima te njihova uloga u ekosustavima čini ih važnim i intrigantnim elementom u svijetu divljih životinja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije