u međimurju se radi

MI SMO U TOP 5 Najveća zaposlenost u Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji

Međimurci su poznati kao radišni ljudi

Usporedi li se broj zaposlenih kod pravnih osoba s brojem stanovnika, vodeća je lani bila Primorsko-goranska županija, a slijede Varaždinska, Međimurska, Istarska i Zadarska županija. Zadarska je lani imala i najveći rast zaposlenosti na godišnjoj razini, a u relativnom pokazatelju slijede ju Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Zagrebačka i Međimurska županija. Pokazuje to analiza koju smo napravili na temelju podataka DZS-a – gradovi u statistici, piše Zupan.hr.

Noviji podaci DZS-a za prva tri mjeseca ove godine pokazuju istih pet vodećih županija po broju zaposlenih u pravnim osobama kao i u prošloj godini – Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Zagrebačka, Osječko-baranjska i Istarska te da je u 14 županija povećan broj zaposlenih u odnosu na prvo tromjesečje 2023. Najveći rast bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Brodsko-posavskoj županiji, Zagrebačkoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji.

Dodaju li se i podaci o zaposlenima u obrtu i slobodnim zanimanjima, u tri mjeseca najveći je bio u Splitsko-dalmatinskoj, pa Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Lani je, u odnosu na 2022. godinu, rast zaposlenosti kod pravnih osoba zabilježeno u 17 županija.

U relativnom i apsolutnom pokazatelju, najveći rast zaposlenosti imala je Zadarska županija – za gotovo 10.000 osoba, odnosno za 23,4 posto. U Brodsko-posavskoj županiji broj zaposlenih povećan je za 6 posto, Ličko-senjskoj za 5,5 posto, Zagrebačkoj za 5,2 i Međimurskoj županiji za 4,7 posto. U apsolutnim iznosima, nakon Zadarske je najveći porast zapošljavanja bio u Zagrebačkoj županiji, za blizu 4,2 tisuće osoba, Primorsko-goranskoj za nešto više od 4 tisuće, blizu 3,5 tisuće u Splitsko-dalmatinskoj i 1,8 tisuća u Brodsko-posavskoj županiji.

U odnosu na broj stanovnika najviše zaposlenih u pravnim osobama imala je lani Primorsko-goranska županija, 348 na 1.000 stanovnika, Varaždinska 347, Međimurska 330, Istarska 329 i Zadarska 326 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

Za 4,72 posto zaposlenost je povećana u Međimurskoj županiji, a ta je županija i u top pet po broju zaposlenih na 1.000 stanovnika – 330.

Potpore male vrijednosti dodjeljuju se za sufinanciranje troškova izrade prijavne dokumentacije projektnih prijedloga koji se kandidiraju za dodjelu bespovratnih sredstava (osim prijava za dodjelu bespovratnih potpora Međimurske županije), troškova izrade cjelovitih zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove, troškove izrade cjelovitih zahtjeva za HBOR kredite i troškova izrade cjelovite prijavne dokumentacije temeljem ZPU, sukladno pravilima pojedinih programa.

Jednom poduzetniku, bespovratna potpora može biti dodijeljena u maksimalnom iznosu od 2.000 eura.

Međimurska županija, poput većine kontinentalnih županija, ima i potpore za turizam. Ove je godine tako dodijeljeno 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, što je najviše dosad. Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala te je obogaćeno sa 193 nova turistička proizvoda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije