NAŠA BOLNICA

ZAKON KAŽE JEDNO, JAVNOST DRUGO Novi ravnatelj ŽB Čakovec poznat za nekoliko dana? Zar bez raspisanog natječaja?

Bez sastavljenog Upravnog vijeća ne možemo pričati o novom ravnatelju Županijske bolnice Čakovec

U četvrtak, 11. srpnja Vlada Republike Hrvatske imenovala je svoje članove u upravna vijeća bolnica. Tako je krenula, između ostalog, zakašnjela reorganizacija upravljačke strukture u bolnicama koje su prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti potpale pod državnu kapu.

Upravno vijeće ima četiri poznata člana, što je s ostala tri?

Prema novom zakonu, upravna vijeća bolnica čija je osnivačka prava preuzela država, sastojat će se od sedam članova – četiri imenuje Vlada, jednog županija, a dva dolaze iz redova zaposlenika ustanove. U četvrtak je Vlada u Upravno vijeće Županijske bolnice Čakovec imenovala Marka Jurkovića, Ivanu Batisweiler, Anitu Milas Anzić, a predsjednicom Upravnog vijeća imenovala je Antoniu Marodi Medvedec. No što je s preostala tri člana? Upravno vijeće ŽB Čakovec ne može biti formirano bez imenovanja još triju članova i stoga se trenutno ne može govoriti ni o imenovanju novog ravnatelja, ali ni imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice.

Zakon kaže jedno, javnost drugo

Iako je javnost uvjerena da se sve događa iza zatvorenih vrata vladajuće stranke i da će ravnatelj Županijske bolnice Čakovec biti poznat za nekoliko dana (navodno 8 dana od Vladinog imenovanja članova Upravnih vijeća), zakon kaže drugo. Nakon što se formira Upravno vijeće, a trenutno su još tri člana nepoznata javnosti, novo Upravno vijeće ima 8 dana od formiranja da imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja. Hoće li vršitelj dužnosti ravnatelja do imenovanja novog ravnatelja biti doktor Igor Šegović, dosadašnji ravnatelj, ili pak jedno od imena koja se sve glasnije spominju u nagađanjima oko pozicije ravnatelja ŽB Čakovec? Ne zna se.

Ravnatelj bolnice preko natječaja

Kako zakon kaže, ravnatelj zdravstvene ustanove imenuje se na temelju natječaja. Tražili smo i nismo uspjeli naći raspisan natječaj za ravnatelja ŽB Čakovec. Nakon pristiglih prijava, ravnatelja imenuje Upravno vijeća – u kojem nam trenutno nedostaju tri imena.

Ravnatelja ŽB Čakovec, čija su osnivačka prava prenesena na Republiku Hrvatsku, imenuje i razrješuje Upravno vijeće uz prethodno pribavljeno mišljenje župana Međimurske županije i uz suglasnost ministra.

Ako župan u roku od osam dana od dana kada je zatraženo upravnom vijeću ne dostavi mišljenje, smatra se da je dao pozitivno mišljenje. Hoće li to biti prilika da župan Matija Posavec uloži veto na imenovanje ravnatelja ili se samo radi o formalnosti na papiru? Župan je bio jasan na prošloj konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine Međimurske županije: glas Županije najvjerojatnije će biti formalnost na papiru.

Nagađanja i glasine

Naravno da su do nas stigla i nagađanja o mogućim imenima novih ravnatelja ili barem vršitelja dužnosti ravnatelja do imenovanja novog – velik dio javnosti naklonjen je dosadašnjem ravnatelju doktoru Igoru Šegoviću, dok se u posljednje vrijeme spominje i Goran Gotal, pravnik, nekadašnji HDZ-ov kandidat za župana Međimurske županije i trenutni pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za Skupštinu, opću upravu i pravne poslove na Međimurskoj županiji, ali i Nikola Hren, također pravnik i također nekadašnji HDZ-ov kandidat za zamjenika župana, trenutni predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Čakovcu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije