iguana u međimurju

LIJEPO PRIJATELJSTVO Velimir Bašek i iguana Elvis druže se već deset godina

U Savskoj Vesi živi iguana Elvis koji je već deset godina zvijezda obiteljskih i prijateljskih okupljanja

Njegov vlasnik, Velimir Bašek rodom iz Savske Vesi, no živi u Nedelišću, oduvijek je gajio ljubav prema egzotičnim životinjama, a poznanstvo s Elvisom traje već desetak godina.

– Elvis je kupljen u trgovini kućnim ljubimcima u Varaždinu prije desetak godina. Nakon njegove kupnje registriran sam u Zagrebu u centru za egzotične životinje iz kojeg su me ubrzo kontaktirali i provjeravali je li s iguanom sve uredu. Nažalost, mnogo ljudi kupi egzotične životinje, primjerice zmije, koje poput pitona narastu velike. No, vlasnici tada nisu u mogućnosti brinuti o njima te životinje završe u prirodi. – kaže nam Velimir.

Elvis voli vrućine

Elvis dane provodi u svom terariju s posebnom rasvjetom koja je od iznimne važnosti za njegovu kožu budući da imitira zrake sunca. Također, na podu ispod terarija se nalazi grijač gdje on provodi dosta vremena. Naime, temperatura igra vrlo važnu ulogu u Elvisovu životu.

– Ona mora biti na odgovarajućim stupnjevima zbog njegove probave. – dodaje vlasnik. Kada pak se terarij čisti Elvis vrijeme provodi brčkajući se u kadi jer se obožava kupati.

Što iguane jedu? -Voli salatu, kupus, banane, ribanu mrkvu, a posebno je lud za djetelinom! – povjerava nam Velimir.

Iguane inače jedu i male crviće, no takva prehrana šteti jetri te potom brzo ugibaju, zato se Elvis hrani isključivo salatama, povrćem i voćem. Iguane mogu doživjeti čak 30 i više godina, a narastu više od 2 metra.

Rijetki su imuni na ove srpanjske vrućine, no budući da Elvis dolazi iz toplih krajeva njemu vrućina itekako godi, dok zimu provodi u svom terariju i toploj kući.

Svi ga vole

Velimir i supruga su nedavno kupili stan te je Elvis ostao kod Velimirovih roditelja koji se brinu o njemu. – Posebno mama, kaže nam, ona ga najviše hrani.

Svi ga obožavamo, pogotovo kada dolaze gosti, prijatelji i rodbina, uvijek je glavna atrakcija! – s osmijehom je zaključio Velimir, dok se prisjećao kako je kao malena iguana bio zelene boje, da bi danas njegova boja bila smeđa s narančastim nijansama.



Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije