ŠTRIGOVSKIM KRAJEM

STARI SPECIJALITETI Danica Rojko napravila Janežove upognjence

Štrigovski kraj krije brojne stare običaje i specijalitete

Danica Rojko iz Štrigove, rodom iz Leskovca, tijekom 2. Leskovskih dana posjetiteljima je nudila janežove upognjence. Tako nešto vrlo vjerojatno niste nikad kušali!

– U janežovim upognjencima su jaja, šećer, brašno i sjemenke anisa. Nekad su ih stari umakali u vino i tako ih jeli. Onda su rekli: “Nismo mi spili vino, nego janežovi upognjenci!” – kazala nam je gospođa Rojko.
Janež ne dolazi od imena Janez, već je riječ o starinskom nazivu za anis, biljku srodnu komoraču. Upognjeno pak bi, na slovenskom jeziku, značilo savinuto, “spigano”.

Njen susjed Srećko Nemec degustirao je ovaj specijalitet umočivši ga u gemišt. Odlično je, kazao je zadovoljno, a njemu valja vjerovati jer je iz ugostiteljsko-restoranske struke.

Na isto se potom odvažio i vaš reporter na terenu. Doista, nakon početnog snebivanja, janežov upognjenec umočen u gemišt je bomba! I da, upognjenec je popio te gemište…

Dobili smo i brzinski recept. U smjesu ide devet jaja i težinski ista količina šećera. Još se dodaje i brašna koliko teži šest jaja (ali ta jaja ne dodajemo). Nakon što se sve dobro izmiješa valja razmazati mast po protvanu.
Smjesa se nanosi žličicom, u hrpicama koje se rašire po protvanu. Posipa se sjemenkama anisa, a kad su pečeni treba ih još vruće malo savinuti, zarolati – otprilike u oblik čipsa.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3611

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije